Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inga förändringar i stödet för partierna

Från 2015
Uppdaterad 20.03.2015 16:49.
Partiledare i riksdagsvalet 2015.
Bild: Yle

Stödet för partierna är så gott som oförändrat. Det visar Yles färska partimätning. De osäkra väljarnas antal ser ändå ut att ha ökat nu när valet närmar sig.

Centern är fortfarande största parti. Därefter är det dött lopp mellan SDP och Samlingspartiet, följt av Sannfinländarna på fjärde plats. Samtliga förändringar ryms inom felmarginalen.

I nuläget skulle 24,9 procent av finländarna rösta på Centern. Stödet har hållits på samma nivå som vid Yles mätning för februari. Stödet för Centern var som högst 26,8 procent i december.

Hård kamp mellan Samlingspartiet och SDP

Däremot har stödet för de andra stora partierna sjunkit. I nuläget skulle SDP få 16,2 procent av rösterna. Samlingspartiet flåsar SDP i nacken med ett stöd på 16,1 procent i mätningen i mars.

En hård kamp om andraplatsen och en eventuell regeringsplats förs mellan partierna.

Stödet för Sannfinländarna har sjunkit med 0,8 procentenheter sedan senaste mätning. 14,6 procent av väljarna skulle nu rösta på Sannfinländarna. Ännu på våren för ett år sedan hade Sannfinländarna ett stöd på 19 procent.

Ökat stöd för SFP och KD

Stödet för De gröna har vuxit en aning. Enligt Ylemätningen skulle partiet få 8,9 procent av rösterna om valet hölls nu. Stödet för Vänsterförbundet har i sin tur sjunkit med 0,3 procent sedan februari. 8,5 procent av finländarna skulle nu rösta på partiet.

Stödet för både De gröna och Vänsterförbundet har i huvudsak varit stigande under årets första månader.

Partimätningen för mars kommer med positiva nyheter för småpartierna.

Stödet för Svenska folkpartiet och och Kristdemokraterna stiger nämligen. I fall valet hölls nu skulle 4,5 procent av finländarna rösta på SFP, och 3,9 procent på Kristdemokraterna. Stödet för SFP har stigit med 0,6 procent och för Kristdemokraterna med 0,5 procent sedan februari.

Stödet för de andra småpartierna har också ökat med 0,6 procentenheter. Det är ändå viktigt att komma ihåg att förändringarna ryms inom felmarginalen.

56,5 procent uppgav sin partiståndpunkt i Yles mätning i mars. Ännu i februari uppgav 57,4 procent sin partiståndpunkt.

Väljarstöd i mars 2015
PartiVäljarstöd i procentFörändring från februari
Centern24,9 %Oförändrat
SDP16,2 %-0,6
Samlingspartiet16,1 %-0,1
Sannfinländarna14,6 %-0,8
De gröna8,9 %+0,1
Vänsterförbundet8,5 %-0,3
SFP4,5 %+0,5
KD3,9 %+0,6

Mätningens felmarginal är +/- 1,5 procentenheter för de stora partierna. Totalt intervjuades 3 436 personer.

Partiernas väljarstöd sedan 2011

Med hjälp av knapparna kan du välja vilka partier du vill se samt om du vill ha Yles eller Helsingin Sanomats mätningar.

Artikeln baserar sig på Yle uutisets text.

Diskussion om artikeln