Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Doulan hjälper föräldrar under förlossningen

Från 2015
Uppdaterad 20.03.2015 15:48.
Heidi Hintermayer ställer upp som doula
Bildtext Heidi Hintermeyer ställer upp som doula.

Om blivande föräldrar vill ha en extra stödperson med sig under förlossningen kan de ta hjälp av en doula från Folkhälsan. Heidi Hintermeyer är en av doulorna i Vasa. Hon hjälper par eller ensamstående mammor både före och under förlossningen.

- Mycket handlar om den mentala förberedelsen, det är nästan det viktigaste. Vi har två-tre stycken träffar före förlossningen och talar igenom vad mamman vill ha så att jag kan förverkliga det under förlossningen. Om de väljer att jag ska komma med. För även om man har träffat en doula före behöver man inte ha med henne under själva förlossningen, säger Hintermeyer.

Vad gör du under själva förlossningen?

- För det första vill man skapa ett lugn så att mamman och pappan känner sig trygga och avslappnade. Det möjliggör en bra förlossning. Jag försöker inkludera pappan väldigt aktivt i förlossningen så att han inte känner sig hjälplös utan kan stödja mamman. Det blir ett samarbete, om till exempel pappan håller i handen så kan jag massera fötterna, ge akupressur, använda en rebozosjal eller andra verktyg och trix vi har.

- Om det är en ensamstående mamma som föder gäller det att vara där precis hela tiden. Vissa kan förstås också ha en extra person med, men en sådan förlossning har jag inte varit med på ännu, säger Hintermeyer.

Är det oftast förstagångs- eller omföderskor som väljer att ha en doula med?

- Det är ganska femtio-femtio skulle jag säga. En förstagångsföderska vill kanske ha med en doula för att man inte vet vad det innebär att föda. En omföderska kanske vill ha en med sig för att hon har haft en traumatisk förlossning tidigare eller så vill hon bara ha all service som finns att få.

Vad har ni fått för bemötande av barnmorskor?

- Ett väldigt bra bemötande. De har till och med tackat för hjälpen. De ser att vi definitivt inte är barnmorskor utan att vi har vår egen roll under förlossningen. Att vi jobbar mycket med den mentala biten. Speciellt under tiden mellan att barnmorskorna kommer in och kollar läget.

Intresset för förlossningar föddes tidigt

Vad fick dig att bli en doula?

- Ända sedan jag var liten har jag varit mycket fascinerad av förlossningar. När jag sedan var gravid vaknade intresset för att bli en doula. Jag kontaktade Folkhälsan, men då fanns det inte någon doulaverksamhet i Österbotten. När det sen började för sex år sedan hoppade jag på direkt.

Hur var det att vara med på den första förlossningen?

- Den första förlossningen som jag var med på, var före jag blev doula. Jag var där som tolk. Då fick jag en uppfattning om hur det känns för en pappa. Jag var inte alls förberedd på hur det skulle vara och kände mig nog lite hjälplös.

Förberedd på samtal mitt i natten

Hur går det att få ditt vanliga liv med familj och jobb att gå ihop med att du när som helst kan bli inringd till en förlossning mitt i natten?

- Vi brukar skämta om att nattförlossningar funkar bäst för oss doulor. Vi är med och föder på natten och kan sedan gå på jobb på morgonen. Det kräver förstås att min man är med på det. Och så har jag också min mamma som kan ställa upp och föra mina barn till skola och dagis.

Hur gör du om en förlossning drar ut på tiden?

- Det har inte hänt ännu faktiskt. Någon gång har jag fått gå tidigare från jobbet, men inte tvärtom. Jag har ett ganska flexibelt jobb, så om det är frågan om en igångsättning kan jag jobba in tiden före. Det har nog hänt.

Folkhälsan parar ihop mammor och doulor

Om man är intresserad av att träffa en doula under graviditeten och eventuellt ha med en under förlossningen ska man ta kontakt med Folkhälsan.

- Vår koordinator Ulrika Vestergård-Denward kollar med mamman vad hon önskar sig för sorts doula och ser sen vem av oss som är intresserade och har möjlighet. Om det är flera intresserade kan man försöka matcha personligheter och bakgrund lite. Det är förstås viktigt att kemin stämmer.

Vad har du efteråt för förhållande till de föräldrar vars barn du har hjälpt till världen?

- De flesta inget alls efter återträffen, men vissa har jag faktiskt fortsatt att umgås med. Jag uppskattar om jag får födelsedagsfoton av barnen, det är kul.

Läs också: Allt fler föder med stödpersoner

Doulan Heidi Hintermeyer är stödperson under förlossningar

7:35