Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Hellre solpaneler än asfalt"

Från 2015
Uppdaterad 21.03.2015 16:47.
Fredagssnack 20.3.15 - Spela upp på Arenan

Som i The Voice of Finland trycker Ilse Klockars på knappen för Bob Karlsson, medan Kerstin Ståhlberg ger sitt förtroende åt Denis Strandell. Tom Simola går inte vidare i stadsdirektörstävlingen i Fredagssnack (20.3).

- Jag tycker man borde vara mera vidsynt och inte välja någon som fungerat tidigare i staden, säger Kerstin Ståhlberg en aning kryptiskt.

Svaret är ändå inte lika svårt att tolka som Da Vinci-koden. Ståhlberg syftar på Bob Karlsson, tidigare bildningsdirektör i Raseborg. Ståhlberg är ensam om sin åsikt i soffan.

Kerstin Ståhlberg och Ilse Klockars i Fredagssnack 20 mars
Bildtext Kerstin Ståhlberg och Ilse Klockars.
Bild: Yle / Jonas Sundström

- Jag lyssnade på intervjuerna och tycker Bob Karlsson verkar bäst. Det är jätteviktigt att personen är en riktig ledare som har en förmåga att ta ett steg tillbaka och se helheten, säger Ilse Klockars.

Ståhlberg vill helst slippa ”bastuklubbar” där man känner varandra från tidigare.

- Det blir lätt en ”jag känner dig-mentalitet”. Därför vill jag helst se en utomstående person som kommer med nya tankar och åsikter, någon som inte har gammalt groll bakom sig. Denis Strandell kommer utifrån Raseborg.

Från skog till asfalt och paneler

Uppsägningar, tomma hamnar och gräl i staden. Ofta får vi beklagliga nyheter får från Hangö, men för en gångs skull skiner optimismen ljus över staden. Den här veckan kom flera positiva besked för staden. Bland annat fick vi läsa om att Finlands största solkraftverk kan byggas i landets sydligaste stad.

- Jag hoppas på att solkraftverket blir av och att det ger jobb. Även om det inte skulle ge så mycket jobb, så är det ändå en imagefråga för Hangö. Jag håller tummarna för att det blir av, säger Ilse Klockars.

Den så kallade nimby-effekten, not in my backyard, är inget som berör henne. 2000 solpaneler är snyggare än asfalt.

- Hellre solpaneler än asfalterade planer. De fällde ju skog för att kunna parkera bilar på planerna, så solpaneler stör inte, säger Klockars och syftar på det Östra fabriksområdet i Hangö.

Klockars är en stor förespråkare av förnybara energikällor och grämer sig över att solpaneler för privatbruk är dyra, men hon ser en förändring.

- Tidigare var paneler så dyra investeringar att de inte betalade tillbaka sig under din livstid. I Tyskland är det annorlunda. Där har man subventionerat användning av solpaneler. Nu har priserna i Finland sjunkit, säger Klockars och menar att återbetalningstiden har sjunkit rejält.

Också Kerstin Ståhlberg är för solenergi.

- Det är framtidens energiform. Det skulle vara super om man kunde vara en föregångare i Hangö, säger Kerstin Ståhlberg som aldrig stött .

Latin och grekiska filosofer

I dag (20.3) uppmärksammas också den internationella lyckodagen. Det är Förenta nationerna som bestämt sig för att fira lycka.

- Dagen handlar om att vara glad och optimistisk, säger en glad Kerstin Ståhlberg och hänvisar till World Happiness Report där Finland landar på en sjunde plats.

Man behöver inte vara journalist för att vara cyniker. Alla måste fundera på vad som ger lycka. Ilse Klockars och Kerstin Ståhlberg delar med sig av sina råd.

- Den som inte är nöjd med lite, är inte nöjd med något alls, citerar Ståhlberg en grekisk filosof från Antiken.

Ståhlberg utvecklar resonemanget och hävdar direkt att pengar inte gör en lycklig. Det är de små sakerna i livet, som till exempel att se ett norrsken eller en solförmörkelse.

- Det är viktigt att sträva efter att göra saker som gör dig lycklig och göra de sakerna så ofta som möjligt. Då ökar du de gångerna du är lycklig, säger Klockars.

För att bli lycklig måste du också ha självdisciplin. Den konstanta jäkten och stressen gör att du tappar fokus och i stället trampar på i ekorrhjulet.

- Man gör lätt vad andra vill. Jobbet vill att du gör si, den andra vill att du gör så. Det är superviktigt att du själv vet vad du mår bäst av och så går du efter det.

Det är sällan latin används i Yle Västnylands studio, men Kerstin Ståhlberg kommer med en sista hälsning inför veckoslutet.

- Carpe diem.

Fredagssnack podcast

17:11

Effektivera!