Över hundra döda efter självmordsattacker i Jemen
Jemens huvudstad Sanaa skakades på fredagen av de dödligaste självmordsattackerna i landets historia. De riktades mot två moskéer mitt under fredagsbönen.
Dödssiffrorna varierar men stiger hela tiden. Hittills har över 120 bekräftats döda, men enligt en del sjukhuskällor kan uppemot 140 människor ha mist livet i attackerna. Omkring 300, eller enligt vissa källor 350, har skadats och för tiotals av dem uppges tillståndet vara kritiskt. Därför väntas dödssiffran också stiga.
Överlevande beskriver hur explosionerna kändes som jordbävningar. Bilder visar hur döda kroppar ligger i pölar av blod utanför moskéerna.
Sjukhusen har efter attackerna gått ut med uppmaningar om att donera blod.
Flera sprängladdningar
Det var i södra Sanaa i moskén Badr där den första bomben exploderade, och när människor försökte fly ut detonerades en annan bomb vid ingången till moskén. Två andra sprängladdningar utlöstes strax därefter vid en annan moské i norra delen av huvudstaden. Enligt experter var attentaten väl koordinerade.
Båda moskéerna besöks främst av shiitiska houthi-anhängare. Houthi-rebellerna tog över makten i fjol höstas.
Tidigare på fredagen anklagade jemenitiska säkerhetskällor al-Qaida för attentaten, eftersom terrornätverket motsatt sig houthi-rebellernas försök att utvidga sin makt. Men gruppen tillbakavisade anklagelserna.
Under eftermiddagen meddelade Islamiska staten IS i ett uttalande att gruppen ligger bakom attackerna. Det finns ännu inte fler detaljer om motivet bakom attentaten.
Djupa motsättningar
Jemen är djupt splittrat efter en maktkamp mellan Iranstödda houthi-rebeller i norr och den väststödda presidenten Abd Rabu Mansur Hadi i söder.
Houthi-rebellerna intog huvudstaden Sanaa i september i fjol och har sedan dess upplöst både parlamentet och regeringen och satt president Hadi i husarrest. Hadi har senare flytt till hamnstaden Aden i södra Jemen och har vägrat att avgå.
Houthi-rörelsen har varit relativt populär i huvudstaden för att den har skapat lag och ordning i stan. I resten av landet har houthi-rebellernas försök att utvidga sin makt stött på motstånd, framförallt bland sunnigrupper och terrornätverket al-Qaida.