Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Catariina Salo: Annorlunda är roligt

Från 2015
Catariina Salo redaktör på SvenskaYle.

I min släkt har vi en kromosomförändring som leder till mental funktionsnedsättning. Det är en kromosomförändring som kan föras vidare från en frisk människa till dess avkomma.

En del av oss kusiner är bärare på förändringen, en del har en funktionsnedsättning och en del av oss är helt friska och kan inte föra genen vidare.

Min syster är annorlunda. Och hon är världens bästa storasyster. Jag är stolt över Noelle, hon är rolig.

― Nathea Anemyr

Jag har haft annorlunda människor runt mig hela mitt liv, det har aldrig varit något konstigt med det. En del av mina kusiner gillar att kramas väldigt, väldigt mycket, en är en begåvad poet och en annan bryr sig extra mycket om sina medmänniskor, mer än någon annan jag känner.

De av mina kusiner jag just beskrev är de som klassas som personer med funktionsnedsättning. Resten av dem, de så kallade normala personerna, är också hemskt trevliga men inte alls lika konstnärliga, kärleksfulla eller påhittiga. Vi andra är bara normala.

Att vara annorlunda är något många strävar efter, vi färgar våra hår i onaturliga färger, tatuerar mönster på vår hud, utmärker oss genom olika specialkunskaper. Vi vill alla visa att vi är individer, att vi är speciella. Sen finns det de som är födda speciella.

Dagens hjälte är tveklöst tioåriga Nathea Anemyr som har en storasyster med Downs syndrom. På Facebook skriver Nathea att hon vill utmana alla skolor, arbetsplatser och andra som vill vara med, att bära udda sockor i dag. Genom att ha sockor som avviker från normen, ser olika ut, vill Nathea visa att det är roligt att vara annorlunda, att det är okej att vara speciell.

I morgon (21.3) firas Internationella Downs syndrom-dagen, men redan i dag firas den egenart som en funktionsnedsättning för med sig på olika håll i Sverige och Finland. Nathea Anemyr har nämligen startat en rörelse, en rörelse som spridit sig till hundratusentals människor och flera länder, Rocka sockorna-dagen.

Min bästa vän lever med vetskapen om att hennes framtida barn kan ha en funktionsnedsättning, det finns en reell risk för det.

Nathea skriver: “Jag är tio år och min storasyster Noelle har Downs syndrom. Min syster är annorlunda. Och hon är världens bästa storasyster. Jag är stolt över Noelle, hon är rolig. Jag blir ledsen när jag hör fula ord om andra människor.”

Jag blir också bottenlöst ledsen när jag hör fula ord om andra människor. Senast efter UMK-finalen fylldes de sociala medierna av statusar som uppvisade en skam över bandet Pertti Kurikan Nimipäivät, som vann vår eurovisionsuttagning. Pertti Kurikan Nimipäivät består av punkare som har olika grader av funktionsnedsättningar.

Min bästa vän lever med vetskapen om att hennes framtida barn kan ha en funktionsnedsättning, det finns en reell risk för det. Samtidigt är världen helt tydligt inte mogen för allt detta annorlunda ännu, hur ska hon förhålla sig till sina ännu ofödda barn?

Det är på grund av alla skamfyllda kommentarer efter UMK-finalen, på grund av alla hårda ord jag hört om funktionsnedsättningar, på grund av människor som inte vill att det ska byggas boenden i deras grannskap som jag har på mig udda strumpor i dag. Det är på grund av alla människor som inte förstår mina kusiner, på grund av alla glåpord de har fått höra under sina liv som jag bär udda strumpor i dag. För som Nathea säger: annorlunda är bra, annorlunda är roligt. Annorlunda något vi alla borde sträva efter ha mer av i våra liv.

Mer om ämnet på Yle Arenan