Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt
MGP

När arbetet blir missbruk

Från 2015
Uppdaterad 21.03.2015 12:08.
Laptop i vardagsrum fyllt av leksaker.
Bildtext Arbetsnarkomanen har ständigt jobbet i tankarna. Alla livsområden upptas av arbete i form av tanke eller handling.

Väljer du jobbet framom vänner och familj, får du dåligt samvete om du inte jobbar eller dämpar du din ångest med mera jobb? Om du arbetar överdrivet mycket och försummar andra intressen i livet är det dags att reagera.

glasögonprydd dam med kort hår
Bildtext Ann-Charlotte Kjerulf är arbetshandledare. Hon hjälper folk att återfinna balansen mellan jobb, familj och fritid.

Vi lever i ett samhälle där arbetet värderas högt. Många är arbetsfokuserade och arbetet ger ett stort innehåll i livet.

- Man kan gott jobba 50-60 timmar i veckan utan att vara arbetsnarkoman för det. Det är då man inte klarar av att koppla bort jobbet hemma eller på sin fritid som det förr eller senare blir problem, säger Ann-Charlotte Kjerulf som i sitt jobb som arbetshandledaren hjälper klienter att hitta balansen mellan arbetet, det privata och sig själv. Det hon kallar grundbultarna i livet.

Ångest och skuldkänslor

Trötthet och stress hör tidvis arbetslivet till. Men går hjärnan på högvarv konstant leder det till problem.

Den arbetsberoende sätter inte bara sin hälsa utan också sina familjerelationer på spel.

- När arbetsberoendet har pågått en längre tid kommer kroppsliga och mentala problemen som stark trötthet, sömnsvårigheter och stressrelaterade symptom som ångest, magont och huvudvärk in i bilden, säger Kjerulf.

Den inre pressen, som en arbetsnarkoman upplever, bottnar ofta i ångest och skuldkänslor som den jobberoende försöker motarbeta genom att jobba. Svårigheter att hantera negativa känslor och konflikter kan leda till ett ökat behov av arbete.

- När man går in i en intensiv arbetssituation så glömmer man allt det där andra.

Relationerna tar stryk

Den arbetsberoende sätter inte bara sin hälsa utan också sina familjerelationer på spel. Familjemedlemmarna till en arbetsnarkoman får oftast betala ett högt pris genom att leva med en mentalt frånvarande förälder eller partner som inte finner familjelivet meningsfullt. Det är tärande, menar Kjerulf.

- Barnen kan börja visa symptom som tyder på att de inte känner sig sedda och bekräftade. Det här kan ha en direkt inverkan på deras självkänsla. Äldre barn kan börja skolka från skolan för att få uppmärksamhet. Negativ uppmärksamhet är bättre än ingen uppmärksamhet alls.

Knarka arbete

En arbetsberoende behöver oerhört mycket stöd för att kunna förändra sin yrkesroll.

Det finns ingen diagnos på arbetsnarkomani. Men många forskare är eniga om att det handlar om en beroendeform som kan jämföras med bland annat spel-, drogmissbruk och alkoholism.

- Bland många forskare jämställs arbetsnarkomanin med andra beroendeformer. Hjärnforskning visar att arbetsberoende fysiologiskt fungerar på samma sätt. Som arbetsnarkoman hamnar man också lätt in i andra beroendeformer. Man börjar lätt döva sin trötthet med piller, droger eller alkohol, berättar Kjerulf.

Cheferna bär stort ansvar

Arbetskolleger och chefer står i nyckelposition för att inställningen till arbetet ska hållas på en sund nivå. Förmännen anger tonen med sitt eget agerande, till exempel genom att hålla semester och följa arbetstiderna. Klarar spelregler hjälper.

I det stora hela har arbetskulturen utvecklats till det bättre. Allt fler inser att det inte lönar sig att bränna slut de kreativa eldsjälarna. Men så finns det de som på kort sikt medvetet suger ut allt de kan ur en arbetstagare. Därför är det viktigt att personer i omgivningen är alerta och reagerar i tid.

- En arbetsberoende behöver oerhört mycket stöd för att kunna förändra sin yrkesroll. Den är så starkt kopplad till självbilden och den yrkesmässiga självkänslan. För att tillfriskna behöver arbetsnarkomanen komma till insikt om att livet inte går i repris, säger Kjerulf.

En fråga man kan ställa sig för att snabbt kartlägga sin egen inställning till sitt jobb är ”lever jag för mitt arbete eller arbetar jag för att kunna leva”, tipsar arbetshandledaren Ann-Charlotte Kjerulf.

Hör mera om ämnet i Familjeliv lördagen den 21.3 kl. 9:03 och måndagen den 23.3 kl. 11:03.

Mer om ämnet på Yle Arenan