Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland skickar soldater till Irak

Från 2015
Kurdiska peshmergakrigare i Makhmour i augusti 2014.
Bildtext Kurdiska peshmerga-krigare kämpar för att återta kontrollen över norra Irak.
Bild: EPA/MOHAMMED JALIL

Finland sänder 50 finländska soldater till Irak för att utbilda kurdiska peshmerga-soldater. De första soldaterna åker i väg i april och styrkan ska vara komplett i sommar.

Frågan har förberetts i regeringens utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott och president Sauli Niinistö fattade beslut om saken på fredagen.

De finländska soldaterna skickas till staden Erbil i norra Irak. De första åker i väg i april och styrkan ska vara komplett i sommar. Finländarna stannar högst ett år och kommer inte att ha några krigsuppgifter.

De kurdiska peshmerga-soldaterna bekämpar terrorgruppen IS och har de senaste månaderna stridit om makten över flera städer i norra Irak.

Finland hoppas att Sverige också skickar militära utbildare till området. Sverige har redan planer på att skicka soldater till Irak men något slutgiltigt beslut har ännu inte fattats.

De finländska soldaterna kommer i alla fall att vara en del av en större internationell trupp. Tyskland leder operationen och tysk militär har varit på plats i Irak det senaste halvåret.