Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Eurovisionen år 1959

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Teddy Scholten vann den fjärde Eurovisionen år 1959.
Bildtext Teddy Scholten vann den fjärde Eurovisionen år 1959.

I historiens fjärde tävling försökte artisterna vinna poäng med allt från fingerdockor till joddling.

Den fjärde Eurovisionstävlingen hölls i Cannes i Frankrike och arrangörerna kunde skryta med den hittills mest avancerade scenografin. På scenen stod tre karuseller och varje gång ett bidrag skulle framföras svängde karusellen och fram kom både artisten och en målning som skulle föreställa deras land.

Scenen under Eurovisionen 1959 i Cannes.
Bildtext Scenen med de tre karusellerna. På bilden håller karusellen längst till vänster på att svänga.

Varje deltagarland hade fortfarande en jury bestående av tio personer som satt i hemlandet och följde med den direktsända tävlingen. Varje jurymedlem fick ge en röst till sitt favoritbidrag och man fick inte rösta på sitt hemland. Nytt för i år var att det i juryerna inte fick finnas musikexperter.

Monaco kom med i tävlingen år 1959 och antalet länder som deltog var nu elva. Mikrostaten sände fransmannen Jacques Pills som sin representant. De utnyttjade därmed regeln som sade att tävlingsbidraget skulle utses av det deltagande landets tv-bolag, men som inte specificerade något om artisternas eller låtskrivarnas nationalitet.

Visslande fingerdocka

Storbritannien återvände till tävlingen efter ett års paus. Pearl Carr och Teddy Johnson kom på andra plats med låten Sing Little Birdie. Paret hade sällskap på scenen av en fingerdocka föreställande en fågel för att understryka fågelsången i sitt nummer.

Pearl Carr och Teddy Johnson representerade Storbritannien i Eurovisionen 1959.
Bildtext Pearl Carr och Teddy Johnson från Storbritannien hade en docka föreställande en fågel med sig på scenen.

Också det här året deltog Italiens Domenico Modugno som året innan hade fått en stor hit med frasen ”Volare, oh oh. Cantare, oh oh oh oh”. Han kom på delad sjätte plats, men låten Piove, senare omdöpt till Ciao, Ciao Bambina, blev också nu en internationell succé.

Andra gången på fyra år

Österrike försökte sig på både calypso och joddling, men vinsten gick för andra gången under Eurovisionens korta historia till Nederländerna. Vinnaren hette Teddy Scholten och låten var Een Beetje. Senare sjöng hon in låten på både tyska, franska, italienska och svenska samt gjorde en engelsk version för ett tv-program.

För första och sista gången i Eurovisionens historia fick inte bara vinnarbidraget utan också tvåan och trean sjunga sina låtar på nytt i slutet av tävlingen.

"Eurovisionens 60 år på 60 dagar" är en artikelserie som publiceras på svenska.yle.fi/eurovision. Varje dag publiceras en artikel om ett år i Eurovisionshistorian.