Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kritik mot höjda chefslöner vid nederländska banker

Från 2015
Uppdaterad 21.03.2015 07:44.
Den nederländska ING-bankens logo
Bild: EPA/JULIEN WARNAND

Den nederländska regeringen riktar hård kritik mot stora lönepåslag för nederländska bankdirektörer.

Finansminister Jeroen Dijsselbloem, som också är ordförande för eurogruppens finansministrar, säger att det är svårt att förstå varför direktörerna ska få högre löner samtidigt som det talas om omstruktureringar och uppsägningar.

Vice premiärminister Lodewijk Asscher säger att lönepåslag i synnerhet vid ABN Amro, NN Group och ING sänder konstiga signaler i en tid då folk oroar sig för arbetslöshet och lönepåslagen har uteblivit eller varit nästan obefintliga flera år i rad.

ING meddelade i går att verkställande direktörens lön skulle höjas till 1,63 miljoner euro från 1,27 miljoner euro om året. Lönerna för övriga chefer ska höjas i samma omfattning. ING betalade i november tillbaka resten av det statsstöd på 10 miljarder euro som banken fick i samband med finanskrisen. ING säger att chefslönerna vid banken ligger under medeltalet för sektorn.

ABN Amro togs över av staten under finanskrisen, men banken hoppas nu på en privatisering under det här året. Banken höjde i dag direktörslönerna med 17 procent till 707 500 euro.
Efter finanskrisen var missnöjet med bankerna och med deras roll i den globala krisen utbrett i Nederländerna och parlamentet antog en lag som begränsade bankernas bonusar till högst 20 procent av lönerna.