Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Eurovisionen år 1960

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Jacqueline Boyer sjunger i Eurovisionen år 1960.
Bildtext Jacqueline Boyer från Frankrike vann Eurovisionen år 1960.
Bild: EBU

Tävlingen från 1960 var den första som sändes i finsk tv. Norge deltog för första gången i Eurovisionen och sjöng om en samisk flicka.

Trots att det var Nederländerna som vann sångtävlingen året innan så skyllde de på att de inte hade råd att ordna tävlingen på nytt inom ett par år. Därför arrangerades historiens femte Eurovision i London, britterna hade ju kommit tvåa året innan. Royal Albert Hall var den största lokalen som evenemanget ordnats i hittills.

Norge deltog för första gången i tävlingen och kom på en delad fjärde plats. Sångaren Nora Brockstedt uppträdde med låten Voi voi som handlade om en samisk flicka som sjunger till sin pojkvän att han inte ska glömma deras träff.

Trots att länderna fick sjunga på vilket språk som helst så valde många att sjunga på sitt modersmål. Bland annat sjöngs Luxemburgs bidrag på luxemburgska, Sveriges Siw Malmqvist sjöng Alla Andra Får Varann på svenska och Danmarks Katy Bødtger sjöng Det Var En Yndig Tid på danska.

Tävlingen från år 1960 var den första som också sändes i finsk tv. Året därefter skulle Finland också delta för första gången.

Dottern vann över fadern

Vinnarlåten framfördes av franska Jacqueline Boyer. Året innan hade hennes far Jacques Pills deltagit i tävlingen för Monaco och kommit sist. Boyers låt Tom Pillibi blev en hit runtom i Europa och nådde bland annat en sjätteplats på de svenska musiklistorna. Julie Andrews bandade också in låten på engelska.

För första gången räckte segraren från året innan över en pokal till den nya segraren. Gesten blev senare tradition.

"Eurovisionens 60 år på 60 dagar" är en artikelserie som publiceras på svenska.yle.fi/eurovision. Varje dag publiceras en artikel om ett år i Eurovisionshistorian.