Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

THL: Finländare odlar cannabis för eget bruk

Från 2015
Uppdaterad 21.03.2015 13:25.

Finländska cannabisodlare odlar för eget bruk, för att de njuter av själva odlingsprocessen och för att de inte vill vara i kontakt med kriminella, rapporterar Aamulehti. Det framkommer i en internationell forskning där Institutet för Hälsa och Välfärd har bidragit.

Den typiska cannabisodlaren är en man mellan 23 och 32 år, som inte avviker från sina jämnåriga på något sätt, säger forskningsprofessor Pekka Hakkarainen.

De som odlar cannabis delar ofta med sig till sina vänner och man röker också ofta tillsammans. Det här är speciellt för Finland. Att odla för försäljning är däremot ovanligt.

Bara 14 procent av de som var med i forskningen säger att de odlar med syfte att sälja.

I undersökningen deltog 1 200 cannabisodlare och THL uppskattar att det är ungefär tio procent av de som odlat i Finland under de senaste tolv månaderna.

Forskningen publiceras i International Journal of Drug Policy och man jämför cannabisodling i sex olika länder.

Forskningen visar också att en av de viktigaste orsakerna att odla cannabis i liten skala är i medicinskt syfte. Personerna har allvarliga sjukdomar eller skador. Många har fått sin sjukdom diagnosticerad av en läkare men har inte berättat för läkaren att de idkar självmedicinering.