Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Massgrav hittad i Nigeria efter Boko Haram

Från 2015
Nigerias president Goodluck Jonathan inspekterar vapen som beslagtagits av militanta islamister i Baga i februari 2015.
Bildtext Nigerias president Goodluck Jonathan inspekterar vapen som beslagtagits av militanta islamister i Baga.

En massgrav med omkring hundra kroppar har hittats i nordöstra Nigeria i en by som återtogs från Boko Haram. En stor del av offren hade halshuggits.

Tchadiska och nigeriska soldater hittade på fredagen ett hundratal kroppar i en massgrav i den lilla staden Damasak strax invid gränsen till Niger. En stor del av offren hade halshuggits. Ett ögonvittne som nyhetsbyrån Reuters har talat med hade räknat upp 70 kroppar.

Soldaterna hittade kropparna under en bro strax utanför Damasak som terrorgruppen Boko Haram har kontrollerat sedan november. Staden återtogs av tchadiska och nigeriska trupper förra veckans lördag.

Ögonvittnen uppger att kropparna delvis hade mumifierats i det torra ökenklimatet vilket tyder på att de legat där en tid. Ögonvittnen vittnar också om en stark lukt på många håll i staden vilket antyder att det kan finnas fler massgravar i området.

Alla förutom ett femtiotal av stadens invånare hade flytt innan de tchadiska och nigeriska trupperna återtog staden.

- Folk var i stan när de (Boko Haram) attackerade, de sköt mot oss, vi sprang in i buskarna, men de fortsatte att skjuta och jagade en del människor för att döda dem, berättar en invånare till Reuters.

Boko Haram pressas tillbaka

Tchadiska och nigeriska trupper håller nu Damasak under kontroll tills nigerianska trupper anländer till platsen. Tchad och Niger är med i den västafrikanska allians som stöder Nigeria i kampen mot extremistiska Boko Haram.

Boko Haram har mördat tusentals människor under sin sexåriga framfart i Nigeria. Terrororganisationen försöker inrätta ett islamiskt kalifat i de nordöstra delarna av landet. I början av året kontrollerade Boko Haram omkring 20 administrativa områden i norra Nigeria, men med hjälp av den västafrikanska alliansen har den nigerianska armén lyckats återta kontrollen i alla andra distrikt förutom tre.

Konflikten i de nordöstra delarna i landet har fått en viktig roll i det kommande presidentvalet som hålls den 28 mars. Valet skulle ursprungligen hållas i februari men sköts upp på grund av det dåliga säkerhetsläget.