Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kungen erbjuder hjälp med att bli vän med Saudiarabien

Från 2015
Uppdaterad 21.03.2015 19:27.
sveriges kung
Bild: Creative Commons

Svenska medier uppger att konflikten mellan Sverige och Saudiarabien och de klart försämrade relationerna bekymrar kung Carl XVI Gustaf.

Kungen har uttryckt sin oro över utvecklingen och erbjuder sin hjälp för att lösa konflikten.

Relationerna mellan länderna har kylts ned för att utrikesminister Margot Wallström (S) uttalat sig om bristen på mänskliga rättigheter i Saudiarabien, särskilt om kvinnornas utsatta situation. Kritiken har på en del håll också uppfattats som kritik mot islam.

Kritiken mot läget med de mänskliga rättigheterna ledde till att Saudiarabien kallade hem sin ambassadör från Stockholm och landet har beslutat att tills vidare inte utfärda nya arbetstillstånd för svenska medborgare, vilket har bekymrat företagsvärlden.

Wallström för sin del hindrades av saudierna att tala på Arabförbundets möte i Kairo för några veckor sedan, trots att hon var hedersgäst.

Nu skrivet hovet att "som Sveriges statschef vill kungen självklart bidra till att finna en lösning i den uppkomna situationen” inför ett möte med regeringen på måndag.

Kungen ska vara med på mötet och träffa Wallström för att diskutera bland annat just Saudiarabienfrågan, skriver Aftonbladet.

"Kungens roll uppseendeväckande"

Statsvetare som Svenska Dagbladet talat med anser att det är uppseendeväckande att Sveriges kung vill bidra till att lösa ett politiskt problem som gäller landet.

Kungen ska enligt dem inte spela en politisk roll men i hans uppdrag ingår å andra sidan att verka för goda relationer mellan Sverige och andra länder. Regeringen ska enligt konstitutionen informera kungen om viktiga händelser, men kungen får inte lägga sig i politiken.

- Det är möjligt att kungen anser sig ha goda relationer till saudiska kungahuset, säger statsvetaren Ulf Bjereld som SvD talat med.

Kung Carl XVI Gustaf har besökt Saudiarabien flera gånger och representanter för det saudiska kungahuset har avlagt flera besök i Sverige.

År 2011 besökte kungen och drottning Silvia Saudiarabien då de deltog i World Scout Meeting i Jeddah i Saudiarabien. Kungen delade bland annat ut en scoututmärkelse till landets dåvarande kung Abdullah.

Kungen var också närvande vid ceremonierna i samband med begravningen av Kung Fahd 2005. Kungen besökte också Saudiarabien år 1981; då träffade han kung Abdul Aziz.

Diskussion om artikeln