Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland vill inte ge FN-förmåner till samkönade makar

Från 2015
Bild: EPA/STR

Ryssland motsätter sig att de FN-anställda, som lever i ett samkönat äktenskap, får samma familjeförmåner för sin gemål som de heterosexuella anställdas gemåler, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Ryssland vill helt slopa förmåner för makar i samkönade äktenskap och kräver enligt diplomatkällor att generalförsamlingens kommitté röstar om saken då FN:s budget behandlas.

Det är enligt diplomatkällor möjligt att omröstningen går av stapeln på tisdag. Det är oklart hur stort stöd Ryssland får - eller hur kraftigt motstånd landets förslag stöter på.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon meddelade i somras att FN utvidgar personalförmånerna till att gälla även makar i samkönade äktenskap, oberoende av respektive nations inställning till samkönade äktenskap.

Ban har varit ett språkrör för sexuella minoriteters lika rättigheter och har kritiserat diskriminering av och attacker mot ickeheterosexuella personer.

UN-Globe, intresseorganisation för FN-anställda som hör till sexuella minoriteter, har försökt stoppa Rysslands kampanj mot personalförmånerna eftersom organisationen länge arbetat för lika förmåner för alla makar, skriver The Guardian.

Ryssland har sedan december i fjol krävt att Bans beslut återtas och landet har krävt en omröstning i frågan sedan dess.