Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Känslorna i svall inför Tsipras besök i Tyskland

Från 2015
Italiens premiärminister Matteo Renzi, Greklands premiärminister Alexis Tsipras och Tysklands förbundskansler Angela Merkel vid EU-toppmötet i Bryssel den 19 mars.
Bildtext Italiens premiärminister Matteo Renzi och Tysklands förbundskansler Angela Merkel i förgrunden. I bakgrunden Greklands premiärminister Alexis Tsipras.
Bild: EPA/OLIVIER HOSLET

Bristande kompromissvilja i skuldkrisen. Bråk om ersättningar för ockupationen under det andra världskriget. Det är mycket som inte är som det borde i relationerna mellan Tyskland och Grekland just nu. Ett litet närmande kan man eventuellt vänta sig idag då premiärminister Alexis Tsipras kommer på besök till Tyskland.

– Så länge det grekiska folket inte förstår i vilket läge landet befinner sig, går det inte heller att komma på lösningar som hjälper Grekland, dundrade Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble under den gångna veckan.

Och att grekerna inte vet hur det står till hänger på premiärminister Alexis Tsipras och de lögner han serverar om att allt är Berlins och Bryssels fel, fortsätter Schäuble och han talar öppet om att allt förtroende till den grekiska regeringen är borta.

Liknande tongångar också hos den tyske utrikesministern Frank-Walter Steinmeier. Under ett möte med sin grekiske kollega varnade han för att göra skuldkrisen till en konflikt mellan Tyskland och Grekland. Det leder enligt Steinmeier ingen vart.

Debatt kring långfingret

Och att känslorna allt mer verkar ta över märktes också i den gånga veckans tyska Greklandsdebatt. Den har i hög grad kretsat kring en filmsnutt där den grekiske finansministern Yanis Varoufakis påstås ha visat tyskarna långfingret. Om videosnutten är äkta eller manipulerad är fortfarande uppe till diskussion.

Lite mer försonligt lät det ändå efter EU-mötet i Bryssel där Grekland lovade att man kommer att presentera en mer detaljerad spar- och reformplan. En plan som Angela Merkel och Alexis Tsipras kommer att diskutera vidare under sitt möte idag.

De tyska socialdemokraterna vill i vilket fall som helst äntligen se grekiska reformer. Det måste bli ett slut på allt grekiskt sicksackande heter det från SPD-håll.

Grekland vill tala skadestånd

Ett annat ärende som med stor sannolikhet finns på agendan är de tyska skadestånden till Grekland för ockupationen under det andra världskriget. På den här punkten trycker Grekland på allt hårdare och man har lyft fram miljardbelopp som man anser att Tyskland borde betala.

Genast efter kriget krävde Grekland ett skadestånd på omräknat ungefär 14 miljarder euro. Tyskland har ändå betalat endast ungefär 60 miljoner.

Också i Tyskland höjs nu röster för att se över skadestånden till Grekland, men den tyska regeringen har hittills sett saken som slutbehandlad.

– Man kommer inte att kunna lösa den grekiska skuldkrisen genom att hela tiden kräva Tyskland på nya ersättningar, konstaterar finansminister Schäuble.

Diskussion om artikeln