Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Intensiv eldgivning i östra Ukraina

Från 2015
Uppdaterad 22.03.2015 15:51.
Bombskadad bro i Donetsk i östra Ukraina
Bild: EPA/ALEXANDER ERMOCHENKO

Det rapporteras om intensiv artillerield i separatistkontrollerade områden nära staden Donetsk i östra Ukraina. Samtidigt föreslår Nato-generalen Philip Breedlove beväpning av ukrainska trupper.

Nyhetsbyrån AFP:s reporter uppger att morgonens eldgivning i östra Ukraina började klockan 9 och verkade komma från flygplatsen i staden Donetsk. Också på lördagen rapporterades det om eldgivning vid flygplatsen som kontrollerats av separatisterna sedan januari.

Trots att vapenvilan som ingicks i Minsk i februari har hållit för det mesta har det förekommit sporadisk eldgivning nästan dagligen just vid flygplatsen i Donetsk och kring hamnstaden Mariupol.

Både Ukraina och separatisterna uppger att man har dragit tillbaka alla tunga vapen, men på fredagen anklagade ukrainsk militär separatisterna för att ha använt tungt artilleri för första gången på en månad.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) övervakar vapenvilan, men på torsdagen uppgav organisationen att den inte har kunnat bekräfta tillbakadragandet på grund av brist på samarbete från bägge sidor.

Ukrainas president Petro Porosjenko tillbakavisade ändå anklagelserna och sade att Kiev nog håller fast vid avtalet om vapenvila.

Natogeneral föreslår beväpning av Ukraina

Samtidigt kom kommendören för Natos europeiska styrkor Philip Breedlove på söndagen med ett förslag om att vid behov börja beväpna ukrainska styrkor.

Enligt Breedlove ska väst överväga alla medel för att stöda Ukraina, inklusive beväpning. Han påpekade att allt från diplomatiska till ekonomiska medel redan används.

- Så vi tror att väst borde överväga alla de medel som finns till förfogande. Skulle det kunna vara destabiliserande? Svaret är ja. Också overksamhet kan vara destabiliserande, sade Breedlove.

Diskussion om artikeln