Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Jemen nära inbördeskrig

Från 2015
Sammandrabbning mellan demonstranter och houthi-rebeller i Taiz den 22 mars 2015.
Bildtext Demonstranter protesterar mot houthi-rebeller i Taiz den 22 mars 2015.
Bild: EPA/ANIS MAHYOUB

Kaoset i Jemen tilltar och landet bedöms vara på randen till ett fullskaligt inbördeskrig efter veckans blodiga attacker mot två shiitiska moskéer i huvudstaden Sanaa.

Natten till söndagen intog shiitiska houthi-rebeller delar av Jemens tredje största stad Taiz. Bland annat stadens flygplats kontrolleras nu av rebellerna.

De Iranstödda houthi-rebellernas framfart i främst sunnimuslimska områden i Jemen har lett till månader av strider mellan lokala grupperingar och al-Qaida. Dessutom har rörelsens framfart retat upp sunnimuslimska arabländer med Saudiarabien i spetsen. Många bedömare befarar att det fattiga landet som är beväpnat till tänderna hamnar i ett fullskaligt inbördeskrig.

Presidenten vädjar om hjälp av FN

FN:s säkerhetsråd samlades på söndagen för att diskutera läget i Jemen på begäran av Jemens president Abd Rabu Mansur Hadi. Hadi anklagar de Iranstödda houthi-rebellerna för en statskupp.

Iran efterlyste i ett uttalande på söndagen dialog, men föreslog samtidigt att Hadi borde avgå för att en fredlig lösning ska uppnås. Flera arabiska ledare tillbakavisade Irans krav och påpekade att Hadi är Jemens legitima ledare, och att man är redo att göra vad som helst för att försvara landets säkerhet.

Houthi-rebellerna som varit vid makten sedan november stöder den förre presidenten Ali Abdullah Saleh som avsattes år 2011 efter massiva protester mot honom. Rörelsen motsätter sig landets nuvarande president Abd-Rabbu Mansour Hadi som tvingades fly till hamnstaden Aden i södra Jemen efter att rebellerna hade upplöst både regeringen och parlamentet.

USA evakuerar all personal

Samtidigt meddelade USA på söndagen att man har evakuerat de sista specialstyrkorna från Jemen på grund av det dåliga säkerhetsläget. Det här ses som ett stort bakslag mot USA:s strävanden att utplåna terrornätverket al-Qaidas jemenitiska gren.

I fredags miste över 140 människor livet och över 350 skadades i fyra självmordsattacker riktade mot två shiitiska moskéer i huvudstaden Sanaa. Terrorgruppen Islamiska staten IS sade sig ligga bakom de attackerna.