Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Kaffedrickande börjar likna vinprovning”

Från 2015
Uppdaterad 23.03.2015 08:04.
Kaffe.
Bild: EPA/Oscar Rivera

Finländarna dricker fortfarande mest kaffe i hela världen - 10 kilo per person och år. Det är kanske inte så konstigt att Finlands första kaffefestival, som ordnades i Helsingfors i helgen, blev en succé som lockade flera tusen besökare.

Kaffedoften låg bokstavligen som en tjock dimma över det gamla gasverket i Södervik i Helsingfors.

Kaffesugna besökare som vallfärdat från hela landet och världen behövde inte gå hem törstiga.

Närmare 50 baristor från ett tjugotal olika verksamheter var på plats under den tre dagar långa Kaffefestivalen, för att låta sig synas och visa de senaste trenderna inom kaffe.

Kaffe smaksatt med honung och en klick smör eller kallt kaffe som påminde om mörk öl var helt klart några nyheter som överraskade publiken.

- Det är riktigt bra baristor på plats här i dag, säger Oskar Garberg, kvalitetsansvarig på kafferosteriet Johan & Nyström.

Även om finländarna dricker mest kaffe i hela världen har det oftast druckits enligt principen kvantitet framom kvalitet, förklarar Garberg, som också utsetts till Sveriges och Nordens bästa barista 2013.

- Finnarna dricker mycket kaffe men tyvärr är 98 procent industriellt fulkaffe, om man får säga så. Det finns inget direkt ursprung eller någon transparens i kaffet och det är ofta väldigt mörkrostat, säger han.

Nu blåser det däremot nya vindar i den finska kaffekulturen.

Trenden är att finsmaka

Att dricka kaffe börjar allt mer påminna om vinprovning, berättar Lari Salomaa som ansvarar för Johan & Nyströms verksamhet i Helsingfors. Det har blivit populärt att lära känna och beskriva kaffesmakerna.

Salomaa spårar också en ny trend i den finska kaffekulturen.

- Bryggkaffet har hittat tillbaka. Den här gången är det inga blandningar som gäller, säger Salomaa.

Det så kallade single estate-kaffet har blivit mera populärt och betyder att kaffebönorna kommer från ett speciellt land eller ett speciellt distrikt.

Det blir lättare att spåra varifrån kaffebönorna kommer, samtidigt som man får bättre kontroll över karaktären och smaken på kaffet.

Kaffeproducerande länder visar framfötterna

Många av de unga baristorna i Finland har vuxit upp och börjat öppna sina egna caféer. Det har blivit mindre populärt med kedjor och det finns fortfarande en växande marknad för mindre aktörer på kaffescenen i Finland.

- Jag tror att Finland håller jämna steg med hela världen när det gäller att servera en bättre kopp kaffe. Då menar jag inte bara teknikmässigt utan också när det gäller att känna var i världen kaffet är skördat och hur det har vuxit, säger Garberg.

Det gäller ändå att hålla sig ajour med den övriga världen.

För några år sedan var Norden ännu världsledande på kaffemarknaden, men USA och Australien kom ifatt. Den senaste konkurrensen på kaffemarknaden är numera de kaffeproducerande länderna själva.

- Det som hänt det sista två åren på världsscenen är att kaffeproducerande länder som Guatemala har fått tillgång till bra maskiner. Det blir svårt att slå deras historia när de berättar att de har sin egen farm, säger Garberg.