Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sportfiskarna har väntat på fiskvägar i Svartån i 30 år

Från 2015
Uppdaterad 23.03.2015 11:02.
Svartån i Åminnefors
Bildtext Sportfiskarna vid Svartån är glada om laxarna återvänder.
Bild: YLE/ Helena Rosenblad

Sportfiskare i Raseborg är glada över att planerna för fiskvägar går framåt. Framtida laxfiske kan locka turister till regionen.

Sportfiskare Hardy Granström från Raseborg har länge hoppats på att laxen ska återvända till Svartån.

- Det är helt otroligt. Jag kan knappt tro att det är sant. Vi har väntat 30 år på det här. Det tar ju en tid innan vi har lax på kontinuerlig basis i ån, kanske tio år. Men laxen brukar återvända till det ställe där de planterats ut, säger Granström.

På våren hittar man vanligen flugfiskare varje dag vid elkraftverket i Svartån. Öring som planterats in i Lojosjön kan ta sig genom slussarna. De som klarar sig kan ha kommit ända från Uleåborg.

- Om det här fungerar som det är tänkt så kommer det nog att dra en massa fisketurister till hela området. Allt som hämtar pengar till bygden är bra, tycker jag. Kommer laxen tillbaka så kan den grenen utvecklas hur långt som helst.

Sportfiskare Hardy Granström välkomnar laxfiske i Svartån.
Bildtext Hardy Granström säger att sportfiskarna väntat i 30 år på att laxarna ska återvända.
Bild: Yle/Monica Slotte

Fisketurism i faggorna

Hardy Granström hänvisar till Mörrumsån som rinner ut i Blekinge i södra Sverige. Här genererar laxfisket stora inkomster genom affärsverksamhet i anslutning till fisket. Det handlar om försäljning av mat, utrustning och annat som fisketuristerna behöver.

- Där drar du lätt upp en tio kilos lax. Men det kostar. Och det ska det göra, laxen är ju en fin fisk. Det är många som indirekt tjänar pengar på fisket.

Sportfiskaren Hardy Granström tror inte turisterna fiskar bort all lax.

- Fort kommer det nog regler för fisket om laxtrapporna blir av och laxen faktiskt börjar röra sig här. Det ska bedrivas på rätt sätt. Och man släpper ju tillbaka fisken i vattnet om den är av fel storlek.

Redan på medeltiden sökte sig ryska munkar hit för att fiska lax, vet Granström berätta. Munkarna fiskade antagligen i Lojosjön. Där har Granström själv fått fem kilos laxar.

- Jag måste säga att jag beundrar dem som ligger bakom projektet med fiskvägar. Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva den här dagen. Alltid då jag har kört förbi Svartån har jag hoppats att den dagen ska komma.

Gemensamt intresse för Svartån

Målet är att få tillbaka laxfiskarna till Svartån och samtidigt förbättra hela vattendragets tillstånd via restaurering av livsmiljöer och byggande av översvämningsskydd.

Västra Nylands vatten och miljö r.f. föreslår för kommunerna vid Svartåns tillrinningsområde att förbinda sig till projektet. Det rör sig om Loppis, Högfors, Vichtis, Lojo och Raseborg.

Raseborgs stadsstyrelse har redan föreslagit ett stöd på 100 000 euro per år i sex års tid.

Mussla och lax

Havslaxens och havsöringens vandring från havet upp i Svartån tog slut på 1950-talet i och med att kraftverkens dammar byggdes. Dammarnas ägare Koskienergia Oy har förbundit sig att finansiera fiskvägarna.

Utöver byggandet av fiskvägarna krävs åtgärder som restaurering av livsmiljöer, minskning av belastningen, utsättning av fisk samt åtgärder för översvämningsskydd.

För att återinföra laxfiskarna krävs enligt det förslag som föreningen Västra Nylands vatten och miljö gjort till kommunerna minst 5,5 miljoner euro. Syftet är att förverkliga åtgärderna 2016-2021.

Föreningen har berett Svartåns del i den EU-ansökan som leds av Naturtjänsterna vid Forststyrelsen.

Forsstyrelsen jobbar för att återuppliva Svartåns bestånd av flodpärlmusslor och återinföra laxfiskarna genom att bygga fiskvägar. EU vill bevara flodpärlmusslan som inte kan föröka sig utan laxfiskarna och är därför beredd att finansiera åtgärder som stöder återinförandet av laxfiskarna.

Välkommet i regionen

Sportfiskaren och företagaren Leif Öhberg ser fiskvägarna som en positiv sak.

- Det är bra att vi får någonting hit till våra trakter också. I Helsingfors finns det möjligheter till laxfiske i Vandaforsen. Där har man arbetat med samma saker. Det tar ju en tid innan det börjar komma fisk men jag hoppas att fiskvägarna blir av.

Leif Öhberg är sportfiskare och företagare.
Bildtext Företagaren Leif Öhberg säger att sportfiskarna hämtar pengar till orten.
Bild: Yle/Monica Slotte

Det är viktigt att se till att laxen inte fiskas bort med nät före ån och att det finns tydliga regler för laxfisket.

Också Leif Öhberg tror att laxfisket kommer att dra utsocknes turister till Svartån. Han beskriver situationen i Lappland där fisketurismen sommartid utgör en födkrok för många. Redan nu är det mest sommarstugeägare och folk utifrån som anlitar hans affär för fiskeutrustning.

Västnylänningarna har vant sig vid att fiska i havet. Samtidigt har det lokala intresset för sportfiske mattats av.

- Det fanns en äldre generation som fiskade men de yngre har inte riktigt nappat på nappandet. Men visst skulle det vara roligt att dra upp en lax någon gång.