Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fisk finns, men många slåss om den

Från 2015
Uppdaterad 24.03.2015 10:37.
fisk
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Just nu är vårens sikfiske i gång på allvar. Många fritidsfiskare är glada över att fiskesäsongen startat.

Men ännu startar säsongen inte för Ragnar Johansson i Kimito. Han ordnar fisketurer och övernattning för fisketurister, men i viken i Elmdal ligger isen kvar. Han ser ändå hoppfullt på säsongen, för vattnen är renare än på 60 år, så sportfiskare kan vänta sig både sik, abborre, gädda och gös. Efter vinterns saltvattenpuls i Östersjön hoppas han också på att kunna pilka torsk.

Isen ligger fortfarande kvar vid Ragnar Antons semesterby i Elmdal
Bildtext I viken i Elmdal ligger isen kvar.
Bild: Yle/Linus Hoffman

- Det enda bekymret är säl, skarv och nu också örn, säger Johansson. De kommer med en gång så fort man fått upp fisken. De är bara 20-30 meter ifrån en och slåss med kråkorna om reset.

Säl och skarv ställer till det för yrkesfiskaren

Sälen, skarven och havsörnen ställer till med mycket bekymmer, särskilt för yrkesfiskare, som inte längre kan ha sina nät kvar på samma ställen mer än en eller två dagar. Spinnfiske går bättre, för då kan man byta vik, och fiska på ett annat ställe 10 minuter senare. Men färsk statistik visar att antalet nätfiskare blir allt mindre.

- Vi tycker om fisk, säger Johansson, och har vi näten ute en natt så hoppas vi att sälarna inte ska hitta näten första natten. Men inte skulle jag orka hålla på och ha flera veckor på samma ställe. Då får jag bara benrangel.

I andra ändan av Kimitoön har Tolfsnäs-Skogby fiskdelägarlag ändå sålt lika mycket fiskelov som tidigare, trots att problemen med säl och skarv är lika stora. Däremot är ordföranden Kaj Eriksson bekymrad över att man inte som tidigare kan erbjuda fiskrika vatten åt spinnfiskare.

Kaj Eriksson
Bildtext Kaj Eriksson.
Bild: Yle/Linus Hoffman

- Lösningen skulle vara att man skulle få jaga både skarv och säl, suckar Eriksson. Då skulle många bli nöjda. Tyvärr har en generation av säljägare försvunnit, de som visste hur man skulle ta hand om bytet.

Osäkert hur nya fiskelagen kommer att påverka

Eriksson ser ändå positivt på framtiden. Fiskdelägarlaget har planterat ut fiskyngel varje år, med förhoppningen att de ska finnas kvar och kunna fiskas. Därför är Eriksson lite osäker på hur den nya fiskelagen kommer att inverka. Riksdagen godkände hela fiskerilagen den 13 mars, men redan tidigare blev det bland annat klart att NTM-Centralen har rätt att ge fiskelov till fiskeguider. Tolfsnäs-Skogby fiskdelägarlag har varit mycket restriktiv med lov till fiskeguider, eftersom man har haft problem med guiderna.

- Vi har ganska mycket uthyrning längs stränderna, och där stöter vi på ett motstånd, säger Eriksson, för guiderna har hämtat i land sina grupper, in på stugägarnas områden, under det tillåtna avståndet.

Det återstår att se hur fiskelagen och förordningen kommer att tolkas, och hur NTM-Centralen tycker att loven ska ges.

- Nog börjar man känna sig liten, säger Eriksson, att vi gör onödigt arbete då vi försöker göra vårt bästa för vårt fiskeområde, och så kommer en annan instans och tycker helt annorlunda.

Sikfisket håller på bara några veckor - Spela upp på Arenan