Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Biografier jag skulle vilja läsa

Från 2015
Uppdaterad 29.10.2015 12:40.
Lasse Grönroos bokhylla med rockböcker
Bildtext Lasses bokhylla
Bild: Lasse Grönroos / Svenska Yle

Jag har läst massvis med rockbiografier och kommer något tag att återkomma till de mest läsvärda, men det finns flera jag ännu väntar på.

Som bäst håller jag på och läser Pete Townsends självbiografi "Who I am" och innan det läste jag Matti Riekkis bok "Täältä pohjoiseen" som går igenom Sentenceds karriär. Sentenced var ett av de bästa finska hårdrocksbanden och ett band värd en bok.

Några ord om Sentenced-boken

Dessvärre hände det inte så speciellt mycket intressant och spektakulärt i Sentenceds karriär så bandets historia bleknar litet om man jämför med många andra rockbands nedskrivna äventyr. Till exempel boken om Nightwish. Jag var inte heller så värst imponerad över de ständigt återkommande anekdoterna om Sentenceds alkoholbruk och inbundenhet. Det finns säkert hur många som helst trumpna tangoband i Finland som supit dubbelt så mycket som Sentenced, men de behöver inte jämt och ständigt skryta om det. Säg mig det heavyband som inte super! De är ganska få. Miika Tenkula söp till sist ihjäl sig, vilket var en tragedi.

Tragedier utgör grunden för intressanta biografier, men som helhet sett ligger nog Sentenceds styrka i musiken och inte i rafflande anekdoter om rock n' roll-livet på turné. Likväl är det en helt okej bok.

Anekdot om en misslyckad intervju

Jag intervjuade också Sentenced då när det begav sig och speciellt en intervju minns jag med värme. Bandet hade beslutit sig för att lägga av och de släppte sin sista skiva "The funeral album" (en av deras bästa). Jag gjorde en 45 minuter lång och emotionell intervju med Sami Lopakka och Ville Laihiala på en krog. (I bordet bredvid intervjuade jag en annan gång en inte helt nykter Pate Mustajärvi, men det hör inte hit). När intervjun var slut sade minidisken "}#¤?%6|{_,| ilk" och intervjun var borta med vinden. Inte spelaren utan själva disken, vilket var ytterst ovanligt.

Jag informerade herrarna att "nu gick det så här". Den ena gick efter ett stop till och den andra meddelade att han går och skiter först. Sedan började vi om från början. De klagade inte och pärklade inte, utan hade sympati för mig och oturen med minidisken och visade att de var både proffs och gentlemän. Sentenced steg ännu högre i poäng i mina böcker. Tack grabbar!

Ni kan förresten läsa Kjells recension av boken här

Rockbiografier jag gärna skulle läsa

Världens bästa rockbok är The Dirt. No doubt about it. Av de enskilda medlemmarna har Tommy Lee, Vince Neil och Nikki Sixx också gett ut sina respektive självbiografier. Nikki Sixx har dessutom gett ut "The heroin diaries", hans dagbok från de värsta missbruksåren. Nikkis fotografiböcker är också snygga. De innehåller lika mycket smuts, men på nyktert huvud. (Jag skulle förresten gärna höra Marcus Rosenlund intervjua Nikki Sixx om kameror och fotografering. Jag tror det kunde bli en lång diskussion).

Den enda från Mötley Crüe, som inte skrivit sina memoarer men som kanske skulle vara den intressantaste att läsa om, är gitarristen Mick Mars. Då skulle alla pusselbitarna falla på plats och vi skulle ha alla medlemmarnas version av kaoset. Jag älskar listor så jag gjorde upp en lista över oskrivna biografier jag vill läsa.

Så ni musiker vars namn jag nämner här; om ni läser denna blogg, vilket ni säkert gör, ta och fatta pennan för jag önskar mig följande biografier till födelsedagspresent:

1. Mick Mars (Mötley Crüe)
2. Merle Allin (Murder Junkies, GG Allins bror)
3. Jay Jay French (Twisted Sister)

4. Cronos (Venom)
5. Steve Harris (Iron Maiden)
6. King Diamond (Mercyful Fate/King Diamond)
7. Rob Zombie (White Zombie/Rob Zombie)

8. Necrobutcher (Mayhem)
9. Blackie Lawless (W.A.S.P.)
10. Kory Clarke (Warrior Soul)

Metallväktarna