Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Gör mig till pojke!

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Författaren och journalisten Jenny Nordberg
Bildtext Författaren och journalisten Jenny Nordberg
Bild: Yle/Petter Lindberg

I Afghanistan saknar kvinnan talan och rätt till sin kropp. En lånad pojkidentitet kan under några år ändra på allt!

Författaren och journalisten Jenny Nordberg kom en stor hemlighet på spåren under en reportageresa till Afghanistan. När hon besökte en familj i Kabul, avslöjade familjens tvillingdöttrar att deras bror inte var en pojke, trots att han var kortklippt och klädd i byxor.
Jenny Nordberg började nysta i härvan och fann en utbredd, hemlig, men i det dolda accepterad modell för kvinnor att hävda sig i ett land där en son symboliserar makt och fortlevnad och där en sonlös hustru utgör en skam för sin man och hela släkten.

Några år av frihet

I ett patriarkaliskt och fundamentalistisk land där utbildning, kön, konst och klädsel är ytterst delikata ämnen, får kvinnorna finna ut andra lösningar för att tillfredställa samhällets omättliga krav på söner.
Många kvinnor i Afghanistan tar till metoder som uppvisar både uppfinningsrikedom och trots. Mödrar som själva saknar söner klär vanligtvis den yngsta flickan i pojkläder för att ge henne en kort respit, några år av frihet innan hon kommer upp i puberteten och gifts bort.

Journalisten Jenny Nordberg i Afghanistan
Bildtext Jenny Nordberg i Afghanistan
Bild: Jenny Nordberg

Bacha posh

Tillvägagångssättet att klä sin dotter i pojkkläder kan tyckas lite märkligt i ett samhälle som i övrigt präglas av kontroll, stark segregering mellan könen och cementerade könsroller. Pojkarna förutsätts vara aktiva, medan flickorna ska vara underdåniga.
Ändå finns det för många mödrar en möjlighet att kringgå denna patriarkala norm, genom att göra sin dotter till en pojke - en bacha posh. För till och med en utklädd flicka är bättre än ingen son alls, och dessutom anses en bacha posh bringa lycka. Med en pojkflicka i familjen blir kanske det nästa barnet just en efterlängtad pojke!

Bokomslag och författaren Jenny Nordberg
Bildtext De förklädda flickorna i Kabul
Bild: Yle/Petter Lindberg

Ett hemligt liv

I boken De förklädda flickorna i Kabul (Albert Bonniers Förlag, 2015) har Jenny Nordberg intervjuat flickor och mammor som bedrivit detta hemlighetsmakeri. En lånad status har för många flickor varit ett efterlängtat andhål, en chans att spela fotboll, klättra i träd och göra annat som enbart är pojkar förunnat.

På många sätt är bacha posh en sund reaktion i ett samhälle som kännetecknas av kvinnoförtryck, men fenomenet efterlämnar också spår, allra senast då pojkflickorna måste avstå från sin lånade identitet och igen bli strängt påpassade flickor. För somliga är återtåget problematiskt och könsförvirringen stor, för andra har den hemliga identiteten gett en unik inblick i en strikt manlig värld.

Förr värdesatte man hemligheter, men idag verkar det vara tvärtom. Idag berättar människor frikostigt om sitt privatliv på FB, samtidigt som informationsläckor avslöjar statshemligheter. Hur ska det gå för hemligheterna i en värd där inget längre tycks hållas hemligt?
I veckans Lasso medverkar vimmelreportern Lotta Gray, psykoanalytikern Henrik Enckell, psykoterapeuten Mats Hildén och författaren och journalisten Jenny Nordberg som kom en världssensation på spåren i Afghanistan.

Programledare: Petter Lindberg