Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Finländsk kriminalpolitik värdesätter inte individen"

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Terttu Utriainen.
Bild: Yle

Den dom som en man och hans dotter fick för att ha hållit en ung kvinna fången i fyra år får mycket kritik av rättslärda. Också professor emerita i staffrätt Terttu Utriainen tycker domen i det uppmärksammade fallet är mild.

Mannen och hans dotter hotade och misshandlade den unga kvinnan och tvingade henne att föda fyra barn åt mannen.

Att mannen dömdes till skadestånd samt tre års och tio månaders fängelse tycker Utriainen är typiskt för den finländska kriminalpolitiken, som inte respekterar individens integritet.

- Vi har i alla tider haft en tradition där brott mot den individuella integriteten döms efter den lägsta fjärdedelen av straffskalan. Till exempel ges små domar alltid för misshandel och våldtäkt, säger Utriainen.

Utriainen påpekar att domarna för våldtäkt och misshandel är strängare i de andra nordiska länderna. I Sverige får man nästan aldrig en villkorlig dom för en våldtäkt.

För grov människohandel kan man i Finland bli dömd till 2-10 års fängelse.

- Om maximistraffet för ett brott är tio år, är domen oftast lite på två år. Det är väldigt typiskt för vårt system.

Rättssystemet värdesätter egendom

Bakgrunden till den finländska kriminalpolitiken är enligt Utriainen försöken att mildra domarna och på så sätt minska på antalet fångar, som inleddes på 70-talet. Då marknadsfördes det som en human och rationell kriminalpolitik.

De mildare domarna har också förklarats med att folket ändå alltid tycker att brottslingar borde få hårdare domar.

- Men folk är sist och slutligen inte så blodtörstiga, säger Utriainen. Människor reagerar starkt på milda straff bara i vissa brott, som vid överkörningar som rattfyllerister orsakar, vid grova sexualbrott och vid grova våldsbrott.

I sexualbrotten har linjen skärpts, men det går långsamt. Enligt Utriainen värdesätter den finländska kriminalpolitiken fortfarande inte individen.

- Vi har traditionellt värdesatt egendom, för att det har funnits lite egendom. Men uppskattningen för individen syns fortfarande inte i kriminalpolitiken. Vi har haft människor vid makten, som inte har velat ändra på saker. Den allmänna rättskänslan har inte fått påverka.

Utriainen tycker att det är bra att det aktuella fallet väcker debatt. Hon hoppas att den rättsliga behandlingen av fallet inte avslutas i.o.m. tingsrättens dom.

Åklagaren överväger som bäst att överklaga tingsrättens dom till en högre rättsinstans.

Eero Mäntymaa, Yle Uutiset

Läs också:
Man dömd för människohandel lämnas ut till Sverige

Diskussion om artikeln