Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

”Förberedande träningar måste utmana idrottaren”

Från 2015
Uppdaterad 23.03.2015 15:55.
Kristian Forsell, verksamhetsledare i FSO, gästade Sportmåndag 23.3.
Bildtext Kristian Forsell är tränare och verksamhetsledare i Finlands Svenska Orienteringsförbund.

Det kan vara svårt att hålla fokus om pausen mellan två matcher eller två tävlingar blir för långt. Det viktiga är att hålla idrottarna taggade, säger Kristian Forsell, verksamhetsledare i Finlands Svenska Orienteringsförbund.

Kristian Forsell gästade Sportmåndag 23:e mars 2015.

Under träningarna ska man träna samma moment som man möter i tävlingen. De här momenten får gärna vara till och med hårdare än de är i själva tävlingen.

- Det blir en utmaning för våra tävlare om han eller hon möter någonting sådant som inte kommit upp i en träning före tävlingen eller matchen, säger Kristian Forsell.

Han säger att orienterarna under ett träningspass kan få en bana som är helt obekant för idrottaren från tidigare.

- På våra läger gör vi ibland så att vi inte ens har vår egen bana utan använder en bana som möjliggör det för idrottaren att springa väldigt hårt och pressa sitt kunnande i intensiv fart.

Springa i korsbanor

Forsell säger att träningspasset kan göras ännu effektivare genom att springa korsbanor eller jaktstart.

- Det kan göras på det viset att det är press på idrottaren, någon som kommer bakom eller så att man möter någon som egentligen har en helt annan bana. De här orienterarna möter varandra på banan och då måste fokus vara på vad man själv gör, förklarar han.

Han säger att klockan är i gång hela tiden och med gps följer vi hela tiden med idrottaren.

Det är också viktigt att träna i motsvarande miljö som den som den följande tävlingen ordnas i.

- Visst söker vi oss till en typterräng. I år har vi tur med FM på långdistans, i Ovanmalm kan vi träna med våra egna kartor och tävlingen ordnas bara några kilometer norrut i liknande terräng.

Också förebyggande träning

Kristian Forsell säger att alla träningspass är viktiga.

- Det är viktigt med hårda och krävande träningar, men sedan ska man också ha förebyggande och underhållande träningar. Under ett träningspass är det svårt att uppleva tävlingsstress, säger han.

Han säger att det inte hjälper att i ett träningspass tävla mot en klubbkamrat fast hon eller han är på samma nivå.

- Känslan är ändå inte riktigt den samma för i en tävling hörs speakern, och i skogen finns 500 andra orienterare som vill vinna den där samma medaljen.

Alla träningar ska ändå inte vara hårdare än den kommande tävlingen.

- Det är ju viktigt att skaffa grund i fysik och uthållighet. Före tävlingssäsongen kör vi många, många hårdare träningspass som kan vara kortare. På det sättet hittas rätt intensitet, säger Forsell.

SIF-damer möter Dicken

Marcus Sjöstedt tränar Sjundeå IF:s handbollsdamer.
Bildtext Marcus Sjöstedt tränar Sjundeå IF:s handbollsdamer.

Marcus Sjöstedt är tränare för Sjundeå IF:s handbollsdamer. SIF inleder semifinalserien på onsdag mot Dicken från Helsingfors.

Före slutspelsserien har SIF-damerna matchvilat i tre veckor efter att grundserien spelats slut. Den tiden har SIF-damerna tränat med fokus på att slå Dicken.

- Våra träningar har riktat sig på Dicken. Vi har kört många taktiska grejer, säger Sjöstedt som också medverkade i Sportmåndag.

SIF-tränaren radar upp många klichéer då han berättar hur Sjundeålaget ska lyckas ta sig till final.

- Vi ska ha ett hårt och bra försvarsspel, bra tålamod i anfallet och bygga upp anfallet klokt så att Dicken inte kan kontra för det är deras starkaste vapen, säger Sjöstedt.