Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Grankulla gymnasium har blivit kvitt snobbstämpeln

Från 2015
Uppdaterad 23.03.2015 14:15.
Carl Lindholm (t.v.) är elevkårens ordförande, Niklas Wahlström (t.h.) är rektor i gymnasiet.
Bildtext Carl Lindholm och Niklas Wahlström har all orsak att fira. Det går bra för Gymnasiet Grankulla Samskola.

Gymnasiet Grankulla Samskolas popularitetskurva har stigit brant de senaste åren. Färre fördomar mot skolan kan vara en av orsakerna.

- Det har alltid varit en skola med resurser. Det som vi har haft emot oss är folks förutfattade meningar om staden och skolan. Vi har jobbat med att bli kvitt stämpeln som en snobbskola, säger Niklas Wahlström.

Han har varit rektor i skolan de senaste sex åren.

Eleverna sprider ryktet

Wahlström tror att det goda ryktet sprids genom eleverna och menar att skolan inte satsat speciellt mycket på marknadsföring. Elevkårsordförande Carl Lindholm håller med.

- Nuförtiden är det många som kommer från Kyrkslätt och Esbo och till och med folk från Helsingfors har hittat till Grani, säger han.

Medeltalet för att komma in i skolan har de senaste tio åren höjts från 6,8 till 8,0.

Har det blivit trendigt att gå i Grankulla gymnasium?

- Jo, det är möjligt, säger Lindholm med ett leende.

God kontakt mellan elever och lärare

Själv bor Lindholm i Esbo vid gränsen till Kyrkslätt. Han sökte till Grankulla för att få en nystart.

Skolan är inte bara populär då man söker in utan den lyckas även hålla eleverna nöjda. Det visar en rapport där eleverna har utvärderat Gymnasiet Grankulla Samskola.

- Jag skulle säga att det goda resultatet kommer från ett gott samarbete mellan lärare och studerande i skolan. Det känns som att vi är vänner både i och utanför klassen. Lärarna har auktoritet men vi har ändå en bra sammanhållning, säger Lindholm.

Noll lediga platser

Det senaste året var det inga lediga platser i skolan. Enligt Wahlström fanns det en hel del Grankullaungdomar med medeltalet 8,0 som inte kom in.

- Man kan konstatera att stadens egna ungdomar börjat söka sig till gymnasiet. Tidigare sökte de sig till gymnasierna i Helsingfors, säger han.

Hur problematiskt är det att Grankullaungdomar inte ryms i sin egen skola?

- Det kan vara problematiskt. Inom kommunen vill man gärna att utbildningspengarna går till kommunens egna ungdomar. För att flera unga från Grankulla ska kunna gå i stadens eget gymnasium utökas gymnasieplatserna med åtta, säger Wahlström.