Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Knatteligans hobbyfotboll i Åbo blev en succé

Från 2015
Uppdaterad 23.03.2015 18:00.
piffens flickor tränar fotboll

Knatteligans hobbyfotboll för 12-13-åriga pojkar blev en stor framgång. Nu planerar Åbos knatteliga att utöka verksamheten.

- Fotbollen på hobbynivå har varit mycket populär. Gruppen blev så stor att den delades in i två delar. En del av pojkarna har deltagit i turneringar och resten har spelat mest för att det är kul, säger Pia Kallio som är ordförande för knatteligans svenskspråkiga lag Åbo united.

Färre träningar i hobbygruppen

Tanken med hobbyfotbollen är att ge de större barnen möjlighet att fortsätta spela fotboll även om de inte vill satsa fullt ut och gå med i en fotbollsförening. I hobbygruppen spelar man fotboll endast en till två gånger i veckan.

På det här sättet vill man också förhindra "drop out-fenomenet", det vill säga att barnet slutar spela fotboll då det fyllt 11 år och knatteligan tar slut.

- Pojkarna i hobbygruppen har nu fått fundera ett år till på om de vill satsa på fotboll. Förhoppningsvis tänds gnistan hos en del av barnen som söker sig vidare till en fotbollsförening. Andra kan säkert fortsätta spela fotboll på hobbynivå i någon annan förening, som inte satsar fullt så intensivt på tävlingsinriktad fotboll,säger Kallio.

Flickor är med i höst

I och med att försöket var så lyckat kommer knatteligan att ordna fotboll på hobbynivå också för flicklag i höst. Höstens hobbygrupper gäller för flickor som är födda 2002-2004.

Hobbygruppen för pojkar gäller pojkar födda 2004 som avslutar sin fotbollskarriär i knatteligan i år.

Knatteligan strävar efter att hålla avgifterna låga.

- Tröskeln att lämna knatteligan och gå vidare till en högre nivå kan ibland vara hög, dessutom stiger avgifterna. Vi har försökt hitta sponsorer så att man ska kunna erbjuda detta ”tilläggsår” i knatteligan, det vill säga fortsätta spela fotboll på hobbynivå men fortfarande med låg medlemsavgift, säger Kallio.

Läs också:
Knatteligans egen information om hobbylagen (på finska)
Fotboll måste inte alltid vara på liv eller död