Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Eutanasi väcker stora känslor

Från 2015
Uppdaterad 23.03.2015 16:10.
många länder har godkänt eutanasi
Bild: yle

Enligt Yles valkompass ställer sig en klar majoritet (86 procent) av kandidaterna i riksdagsvalet positiva till aktiv dödshjälp. Det gläder Jaakko Ojanne, ordförande för föreningen Exitus som arbetar för en lag om aktiv eutanasi i Finland.

- Alla människor har rätt att leva, då borde man också ha rätt att dö om det inte finns en annan utväg, säger Ojanne.

Tanken med aktiv eutanasi är att en obotligt sjuk människa får medicinsk hjälp med att avsluta sitt liv. Enligt Ojanne finns det situationer där varken den bästa terminalvården eller den bästa smärtlindringen kan lindra ett fruktansvärt lidande.

- I sådana fall är det mera barmhärtigt och mänskligt att hjälpa klienten att avsluta sitt liv om hon själv önskar det, menar Ojanne.

Sista utvägen i Schweiz

Jaakko Ojanne deltog i fjol i en begravning där en bekant dam hade valt eutanasi som sista utväg. Damen plågades av flera obotliga sjukdomar och valde att resa till en privat eutanasiklinik i Schweiz för att få aktiv dödshjälp.

Hon somnade in omgiven av sina döttrar och barnbarn.

- De berättade att deras sista dag tillsammans var glädjefylld, säger Ojanne.

Däremot var det ingen billig avslutning på livet. Prislappen på eutanasi på en privatklinik i Schweiz inklusive resor, läkarbesök och -intyg ligger på omkring 10 000 euro. Ojanne påpekar att det bara är få som har råd med det.

- Vi finländare är inte lika inför lagen ens vid döden. Inte förrän vi får en eutanasilag till Finland, säger Ojanne.

Eutanasi är tillåtet i Belgien, Nederländerna, Luxemburg och Schweiz. Frågan är kontroversiell världen över och i Finland har både förespråkarna och motståndarna uttryckt sin oro för såväl terminalvården som äldreomsorgen i vårt land.

Eutanasilag eller ej

En av de mest högljudda motståndarna, Sirkka-Liisa Kivelä, professor emerita och specialläkare i geriatri, är rädd för att en eutanasilag skulle leda till att man sopar problemen med äldreomsorgen under mattan.

- När vi har så många problem inom äldreomsorgen så skulle en lag om aktiv eutanasi leda till totalt kaos och det vill jag inte ha, säger Kivelä.

Sirkka-Liisa Kivelä tror inte att valkandidaterna har förstått vad aktiv eutanasi går ut på.

- Vi behöver en mycket bred diskussion om aktiv eutanasi och vi behöver ha den diskussionen i flera års tid, säger Kivelä.

Också eutanasiförespråkaren Ojanne har is i magen trots de positiva siffrorna bland valkandidaterna.

- Finlands folk är redo för en eutanasilag men parlamentariskt beslutsfattande handlar alltid om kompromisser, säger Ojanne. Vi får vänta och se hurdan regering vi får och om den har tillräckligt med mod för att fatta det här beslutet.

Läs också:
Alla utom KD vill tillåta dödshjälp