Hoppa till huvudinnehåll

Sport

41-åriga Välilä: Jag är bättre än förra säsongen

Från 2015
Uppdaterad 23.03.2015 20:02.

Ifjol gjorde Riikka Välilä comeback till landslaget efter en paus på tio år från ishockeyn. Nu känner Välilä att hon har mer att ge åt landslaget än för ett år sedan vid OS i Sotji.

Under säsongen 2014-15 var centern Välilä en av JYP:s främsta spelare tillsammans med försvararen Jenni Hiirikoski. JYP var grundseriens bästa lag och säsongen slutade med FM-silver då Blues var bättre i finalserien. Landslagstränaren Pasi Mustonen planerar att låta 41-åriga Välilä fungera som center i Finlands förstakedja i VM.

Det är som hemma-VM för mig.

- Det är lätt att säga nu att OS förra året kom lite för snabbt för mig när jag var borta så pass många år. Nu har jag en säsong bakom mig så det blir säkert lättare. Jag har kännt att jag är bättre än förra säsongen. Jag hoppas verkligen att jag kan bidra med att vara en av toppspelarna i laget, berättar Riikka Välilä för Yle.

Att VM spelas i Malmö i Sverige känns som hemma-VM för Välilä som visserligen spelar för JYP men bor till vardags i Ljungby i Småland.

- Jag tänkte när jag fick veta att VM spelas i Sverige och i Malmö att det är ju ganska nära där jag bor. Jag tänkte att det där blir ju jättebra. Det är som hemma-VM för mig, myser Välilä.

Finland försöker få slut på VM-medaljtorkan

Året var 2011 då Finlands damer tog sitt senaste VM-brons bakom grenens överlägsna dominanter Kanada och USA. I de två senaste VM-turneringarna har Finland slutat fyra.

- Inom Europa har det blivit lite tätare om vi tänker på Finland, Sverige, Ryssland, Schweiz och till och med Tyskland, konstaterar Välilä.

Vid senaste VM år 2013 gick bronset till Ryssland och året innan gick Schweiz segrande ur bronsmatchen. Att försöka ta bronset i år känns som en realistisk målsättning då Kanada och USA fortsättningsvis är några steg före de övriga.

- Jag vet inte om vi har kommit närmare. Vi har ju spelat riktigt bra och relativt tajta matcher mot dem (Kanada och USA).

Finland inleder turneringen på lördag med match mot Ryssland. På söndag ställs damlejonen mot USA och på tisdag mot Kanada.

Läs också: Bakslag för damlandslaget - Räty missar VM