Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Inget beslut om Kyrkslätts bäddavdelning

Från 2015
Uppdaterad 23.03.2015 21:08.
kyrkslätt hälsocentral
Bildtext I den nuvarande bäddavdelningen i Kyrkslätt hälsocentral finns 30 bäddplatser.
Bild: YLE/Anneli Nylund

Det är fortfarande oklart ifall det blir en bäddavdelning på den nya hälsocentralen som planeras i Åängen i Kyrkslätt. Kommunfullmäktige bestämde på måndag att man fortsätter utreda både förslaget utan och med bäddavdelning.

- Vi beslöt att fortsätta utreda båda alternativen. Det är det enda rätta beslutet att inte binda upp sig innan vi har all fakta på hand, säger stadsstyrelsens ordförande Ulf Kjerin (SFP).

Om den nya hälsocentralen inte har bäddplatser ska Kyrkslätt hyra utrymmen i Esbo sjukhus eller köpa platser från Esbo stad.

- Vi vet inte ännu vad det skulle kosta att köpa tjänsterna av Esbo och hur långa kontrakt vi skulle kunna göra upp, och därför kan man inte utesluta ett alternativ. Dessutom hinner vi nu få information om den kommande regeringens social- och hälsovårdsreform, säger Kjerin.

Förslaget gavs av Bodil Lindholm (SFP) och det röstades igenom enhälligt.

Kläm skapade dramatik

En svårtolkad kläm lades ändå in efter beslutet, vilket väckte rabalder i fullmäktige. Klämmen går ut på att kommunen ska förbereda en möjlig detaljplansförändring, så att man kan bygga en eventuell bäddavdelning på den nya hälsocentralens tomt.

- Det finns knappt med byggnadsrätt i Åängen och det är en av orsakerna till att man diskuterat bäddavdelningen. Klämmen innebär att kommunen nu omedelbart ska starta upp en planändring för att öka på byggnadsrätten. Den stöder alltså båda alternativen, säger Kjerin.

Både kommunstyrelsen och vård- och omsorgsnämnden i Kyrkslätt hade redan fattat beslut om att hälsocentralen byggs utan bäddplatser men det var fullmäktige som hade sista ordet i frågan.

1500 underskrifter

Inför fullmäktigemötet hade tiotals människor samlats i kommunhuset för att protestera mot att bäddavdelningen läggs ned. De överräckte en adress till fullmäktige som undertecknats av 1500 personer.

- Jag var väldigt förvånad över att det var så många personen som skrivit under. Jag vågar säga att det är den största mängden namnteckningar jag varit med om i politiken, och det talar om vikten av att ha en bäddavdelning i Kyrkslätt, säger Kjerin.

Läs också:
Kyrkslätt kan bli utan bäddavdelning
Taket läcker på hälsocentral i Kyrkslätt - personalen lider