Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De ryska turisterna återvänder sakta

Från 2015
Uppdaterad 24.03.2015 09:20.
Ryska shoppingturister i Villmanstrand.

Rubeln blir starkare och det märks i att de ryska i turisterna i Finland blir fler. Vid gränsövergången i Nuijamaa i Villmanstrand mättes i helgen årets resenärsrekord.

I helgen passerade över 17 000 ryska turister gränsen vid Nuijamaa, vilket är mer än vid tiden för det ryska nyåret. Vid företaget Atma Trade i Nuijamaa uppger man att försäljningen i mars har ökat med 15-20 procent.

Enligt Atma Trade kan man i år nå upp till samma försäljningssiffror som i fjol, bara inget radikalt inträffar. Shoppingturismen koncentreras via Nuijamaa till södra Karelen.

Turisterna försvann när rubeln föll

Den ryska shoppingturismen stannade av i höstas i och med att rubelkursen sjönk. Nu ser turismen ut att öka igen i takt med att rubeln förstärks.

Den ryska turismen tar också fart av den stigande inflationen och de höjda dagligvarupriserna i Ryssland.

Rubeln är alltjämt svag om man jämför med sommaren 2014, men kursen har stabiliserats. Nu förbereder sig handeln för ett nytt uppsving.

Resenärerna påverkas också av det importförbud som gäller för vissa livsmedel. På sanktionslistan finns produkter som man får i Finland, men inte i Ryssland.

I början av året passerade cirka 4 000 resenärer gränsen vid Nuijamaa om vardagarna, medan gränsen i mars passerades av 5 500 - 6 000 resenärer om dagen.

Läs också:
Ryssar avbokar nyårsresor då rubeln faller