Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Valet och kvalet på Viirus

Från 2015
Uppdaterad 25.03.2015 11:26.
Kulturklipp video: Christoffer Strandberg som Björn "Nalle" Wahlroos - Spela upp på Arenan

Lagom till Riksdagsvalet 2015 sätter Viirus upp en nyskriven politisk satir. Föreställningen Valet och kvalet är skriven av Christoffer Strandberg.

I Valet och kvalet möter vi välbekanta politiker, bl.a. Stubb, Räsänen, Haglund och Väyrynen, skamlösa företagsledare och en upprörd kulturelit, utan att glömma det vanliga folket, medborgare från Finska vikens öar till de Lappländska fjällens höjder. Alla är de delar av samma samhällsbygge – vare sig de vill det eller ej. Resultatet är ett spektakel som spårar ur åt både höger och vänster utan att tappa bort värdefrågorna.

Kulturklipp video: Christoffer Strandberg som manusförfattare - Spela upp på Arenan

Christoffer Strandberg har sedan hösten 2012 turnerat för Viirus med föreställningen Skamlöst som han skrev och regisserade själv. Strandberg är dessutom improvisationsskådespelare i Stjärnfall och en erfaren dragartist. I Valet och kvalet spelar Strandberg bl.a. Carl Haglund och Alexander Stubb. Vid sin sida har han skådespelarna Robert Kock och Marika Parkkomäki.

Ett erfaret garde

Robert Kock är utbildad skådespelare och självlärd musiker och kompositör. Han komponerade musiken till Viirus produktioner Memories for Life, Det osynliga barnet och Skamlöst, och nu också för Valet och kvalet. I den sistnämnda spelar Kock bland annat Paavo Väyrynen och Timo Soini.

Marika Parkkomäki har tidigare varit fastanställd skådespelare på Viirus och har därmed spelat otaliga roller på Viirus scen. I Valet och kvalet ser vi Parkkomäki som bl.a. Päivi Räsänen och Antti Rinne.

Kulturklipp video: Marika Parkkomäki som Päivi Räsänen - Spela upp på Arenan

Pjäsen är regisserad av skådespelaren och regissören Tobias Zilliacus, också han en del av det tidigare Viirus och på senare tid frilansskådespelare både på vita duken och scenen.

Christel Petterssons recension av pjäsen Valet och kvalet: Satir i ultrarapid

Föreställningen Valet och kvalet spelas på Teater Viirus den 24, 25, 26,27, 28 och 30 mars samt 17,18, 19 och 20 april. Alltid kl 19.

Christoffer Strandberg och Marika Parkkomäki i Valet och kvalet.
Bildtext Christoffer Strandberg och Marika Parkkomäki
Bild: Cata Portin

Mer om ämnet på Yle Arenan