Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

”Jag är inte Louko”

Från 2015
Uppdaterad 24.03.2015 14:03.
Olli Isotalo, nyvald teknisk direktör i Esbo
Bildtext Olli Isotalo

Esbos nya tekniska direktör Olli Isotalo jobbar redan nu på en hög post inom staden. Han har kallats Olavi Loukos högra hand, men säger själv att de två har en del olikheter.

Det blev spännande när Esbo skulle välja teknisk direktör på måndag kväll. Vanligtvis kommer stadsstyrelsen med sitt förslag, men det skedet ville stadsdirektör Jukka Mäkelä skippa den här gången. Alltså valde stadsfullmäktige direkt bland fem kandidater. Med fanns också bland annat Helsingfors tidigare biträdande stadsdirektör Hannu Penttilä (SDP). Till slut föll röst ändå klart (35 röster av sammanlagt 75) för Olli Isotalo, som i dag jobbar som utvecklingsdirektör i Esbo.

- Jag ska ta hand om utvecklingen av västmetron, det är det första och det största jobbet som teknisk direktör. Det är en stor utmaning eftersom det tar över tio år att bygga klart hela västmetron. Jag ska inte bygga den själv, utan där finns andra personer också.

Vilka andra utmaningar finns det i Esbo?

- Vi har ganska stora utmaningar inom lokalcentralen. Vi måste använda våra lokaler mer effektivt och bygga fler skolor och daghem. Det finns också mycket att göra internt inom organisationen. Bland annat inom planläggningen har man i och med västmetron tagit tag i nya utmaningar som gäller bland annat ekologi och att spara energi. Man har också involverat kommuninvånarna i planläggningsarbetet. Det här arbetet ska vi ska fortsätta med och bredda det också till våra andra funktioner.

Du har kallats Loukos högra hand, vad kommer att förändras med dig som teknisk direktör?

- De saker vi har börjat med ska fortsätta. Men naturligtvis är jag inte Louko och jag har kanske lite annorlunda metoder som ledare. Förstås är jag ingen ingenjör, så jag tror att jag är mer strategisk än Olavi Louko har varit. Jag vill inte säga att han inte har varit strategisk, men eftersom jag inte är ingenjör ska jag göra mera samarbete med stadens andra direktörer.

Läs också:
Olli Isotalo ny teknisk direktör i Esbo