Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pellervo förutspår en svag tillväxt för ekonomin

Från 2015
Uppdaterad 05.04.2016 10:37.
Euroslantar.
Bild: EPA/VALDA KALNINA

Statens ekonomiska forskningscentral Pellervo förutspår i sin prognos att Finlands ekonomi växer med 0,4 procent under det här året. Sysselsättningsläget kommer enligt prognosen inte att förbättras.

År 2016 skulle tillväxten kvickna till en aning och bli 1,4 procent. Pellervos ekonomer betonar att ekonomin har brådskande behov av beslut om anpassningsåtgärder för den finländska ekonomin eftersom statsskulden ökar.

Om förhållandena försämras försvårar skulden den ekonomiska utvecklingen.

Den offentliga ekonomin är inte något som kan balanseras med ett slag. PTT:s råd är att anpassningsåtgärderna skulle indelas i perioder och varnar samtidigt för alltför hårda nedskärningar i ett för tidigt skede av regeringsperioden.

– Stora nedskärningar i början av regeringsperioden skulle leda till att ekonomin inte skulle växa alls år 2016. Det skulle dra undan mattan för anpassningsåtgärderna, konstaterar PTT i prognosen.

Svag euro gagnar ekonomin

Pellervo anser att små löneförhöjningar och ett svagt sysselsättningsläge kommer att hålla tillväxten av inkomstnivån på en anspråkslös nivå. Prissänkningarna stöder ändå köpkraften. Sysselsättningsläget kommer inte att förbättras under de kommande åren.

PTT uppskattar att en låg räntenivå, billig olja och den svaga euron kommer att gagna Finlands ekonomi. Samtidigt påverkar oljepriset Rysslands ekonomi, vilket minskar Finlands exportmöjligheter.

Finlands export uppskattas växa med tre procent under nästa år. Det krävs hårt arbete för att få exporten igång ordentligt, enligt PTT.

Problemen med exporten beror enligt ekonomerna på strukturproblem och brist på kostnadskonkurrens.