Odla kompakt - samplantera minigrönsaker i krukor på hjul
Vårt trädgårdshus på Strömsö har flera olika funktioner. Dels vill vi odla både nytto- och prydnadsväxter men också skapa en plats för arbete och avkoppling.
Trädgårdshusets arkitektur med vägg mot norr och glas mot söder ger ypperliga förutsättningar för olika funktioner i ett och samma utrymme.
För att få vårt trädgårdshus mer praktiskt var det viktigt med mobilitet. För att inredningen skulle bli mer lättflyttad satte vi hjul under alla våra krukor, som ju är de tyngsta elementen i vår inredning.
På det här sättet är det enkelt att också skydda växterna från allt för stark sol eller för djup skugga under dagen.
Mobila växter
Stora krukor och växtlådor är tunga och svårflyttade om vi inte sätter dem på hjul. Vissa underbevattningskrukor har färdigt inbyggda hjul men om du vill odla i vanliga krukor, byttor eller lådor får du själv förse dem med hjul.
Om du köper färdigt hjulförsedda krukunderlag måste du kolla konstruktionen och stabiliteten. Stora krukor väger mycket och därför skall underlaget vara tillräckligt stabilt och framförallt skall hjulen tåla tyngden.
Det finns många olika sorters hjul på marknaden och själva underlaget kan du enkelt snickra ihop.
Lättodlade miniväxter
Ampel- och minitomater är rätt kända för de flesta men idag hittar du också andra vanliga växthusgrönsaker i miniformat. Terrassväxterna, de så kallade patioväxterna blir bara fler till antalet.
Vi odlade miniauberginer, minipaprikor och förstås mini- och ampeltomater.
Fördelen med att odla miniväxter är att de naturligtvis tar mindre utrymme men de ger också ofta snabbare skörd.
Miniväxterna kan odlas både i växthus och på varma ställen utomhus t.ex. på terrasser, vid varma sydväggar och på inglasade balkonger.
Förutom våra minigrönsaker testade vi på några mera udda växter - djungelgurka, sikkimgurka och gyllenbär.
Udda och tacksamma gurkor
Djungelgurkan är en intressant och tacksam klängväxt. De små minigurkorna kan användas t.ex. i sallader. Hela växten med sina långa rankor och randiga minigurkor är dekorativ i sig själv.
Den betydligt större sikkimgurkan växer på ungefär samma sätt som vanlig växthusgurka (slanggurka) med stora blad och kraftig tillväxt. Den mogna frukten har en vacker brun färg med ett nätmönster. Gurkan kan användas rå eller inlagd.
Gyllenbär eller physalis, som den också kallas är också den en tacksam växt med stor växtkraft. Plantan blir buskformig och bildar hundratals små ”lyktfukter”, som är ätmogna när de faller till marken.
Owes växtval:
- Ampeltomat, Lyopersicon lycopersicum `Tumbling tom yellow`.
- Ampeltomat, Lyopersicon lycopersicum `Maskotka`.
- Kruktomat, Lyopersicon lycopersicum `Minibel`.
- Minipaprika, Capsucum annuum `Minimix`.
- Minipaprika, Capsicum annuum `Patio Red`.
- Mini Aubergin, Solanum melongena `Pinstripe`.
- Djungelgurka, (Cucamelon /Mexikansk vattenmelon), Melothria scabra.
- Sikkimgurka, Cucumis sativus v. sikkimensis.
- Gyllenbär, Physalis pruinosa `Goldie`.
- Uppstammad marguerit, Chrysanthemum.
- Uppstammad klockmalva, Abutilon.
Solljuset kan ställa till det. Det kan helt enkelt bli för varmt, t.ex. på en inglasad balkong. Vi konstruerade en vassgardin som solskydd - läs mer om den i Sol och skuggande vassgardin.
Läs också om hur du själv kan konstruera underbevattningskrukor i Odla tomater och chili och om knep för hur du fixar bevattningen i semestertider i Bevattning.