Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Radiohead och 20 år med The Bends

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Radiohead, The Bends
Bildtext Radiohead, The Bends
Bild: YLE / Dan Eskil Jansson

Det är som om tiden stått stilla. Som om 20 år aldrig existerat. Så gripande, fräsch och uppfriskande låter den fortfarande – Radioheads 20-års jubilerande andra platta The Bends.

Oftast brukar OK Computer lyftas fram som Radioheads mästerverk. Det må så vara, men det är svårt att tänka sig den utan The Bends. För det här är den helande länken mellan OK Computer (1997) och debuten Pablo Honey (1993). Den ofta så svåra andra plattan där Radiohead ändå visade sig vara betydligt mer än bara ytterligare ett lovande band.

Pablo Honey finns den eviga Radiohead-klassikern Creep och även om skivan i övrigt är rätt grunge-gitarrockig, så gav den mångfacetterade Creep prov på vad som komma skulle för den har nästan mer gemensamt med The Bends än med övriga Pablo Honey.

Värsta britpop-tiden

The Bends kom mitt under värsta britpop-tiden, men utan att vara britpop. Det var som att den lät Blur, Oasis, Pulp, Suede och de andra sprätta sand på varandra medan själv blott kasta ett slött öga mot dem för att därefter gå sina egna vägar. Det är kanske just det som gör att The Bends ännu idag känns tämligen tidlös. Svävande. I en egen värld. En värld där man inte alltid är säker på vad som är dröm och vad som är verklighet. Där det ena ögat sover medan det andra vakar.

Fakta om skivan:

Artist: Radiohead
Album: The Bends
Utgiven: 13.03.1995
Text & musik: Radiohead
Mest kända låtar: My Iron Lung, High & Dry, Fake Plastic Trees, Street Spirit (Fade Out)
Högsta listaplacering: 4 (UK)
Vitsord: 5/5

Ofta räknas The Bends som en av de mest stilbildande plattorna av sin tid och man kan än idag höra spår av den hos artister som Coldplay, Keane och varför inte även James Blunt. Det gäller då kanske främst den angstfyllda falsetten som Radioheads sångare Thom Yorke här gjorde till sin grej.

The Bends lade grunderna för det Radiohead som ett par år senare blev enorma i och med uppföljaren OK Computer. Men jämför man dem idag låter The Bends nästan som en mer helgjuten platta än den ypperliga men något spretiga OK Computer. Det här är en mer övertygande helhet.

The Bends är en av de få skivor där varenda en låt kunde ha getts ut som en singel. Så bra är den. Fortfarande.

Radiohead / Street Spirit (Fade Out)

Mer om ämnet på Yle Arenan