Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Tjuvlyssnar telefonen på dig?

Från 2015
Uppdaterad 25.03.2015 13:06.
facebook
Bildtext Tillåter du applikationer att använda mikrofonen?
Bild: EPA/LUONG THAI LINH

För några veckor sedan gjorde den finländska tidningen Image ett test. Avlyssnas vi, trots att det i Finland är olagligt, av tredje parter då vi använder applikationer som till exempel Facebook?

Ett par redaktörer samtalade intill en smarttelefon och använde sig av ord som ”socialdemokrat”, ”kvinnlig företagsamhet” och ”skolmobbning”. Det dröjde inte länge innan reklamer som relaterade till just de här ämnena började dyka upp på telefonens Facebook-flöde.

Tidningen Tietoviikko rapporterade i sin tur om en man i USA som hade gjort ett liknande test. Han hade sagt ord som ”Louvren”, ”Afrika”, ”safari” och ”klättring”. En stund senare bombades han av reklamer om semesterresor, konstmuseer och klättring.

Testen har kritiserats för att inte vara tillräckligt vetenskapliga och experter vill inte tro att Facebook skulle riskera sitt rykte genom att olagligt avlyssna sina användare.

Facebook har förnekat alla uppgifter om att de skulle avlyssna telefoner.

Mikael Storsjö, aktiv inom EFFI (Electronic Frontier Finland), som arbetar för finländska medborgares digitala rättigheter. Han tycker att något borde göras, och att det faktiskt görs något åt saken.

- Det är ett stort problem då integriteten kränks, dels av myndigheter men speciellt av privata aktörer. Vi har ju en dataskyddslag i Finland som bygger på direktiv från EU som just nu är under omarbetning. Problemet är att stora företag lobbar mer än någonsin i de här förhandlingarna.

Varför vill man lyssna på oss?

Företag samlar in en massa information om vad vi söker på nätet, men till exempel Google går också igenom varje mejl vi skickar för att veta vad vi är intresserade av.

- Du får tjänsten i utbyte mot din integritet, säger Mikael som menar att det byggs upp en profil på dina vanor, vad du köper i butiken, ifall du går mycket på krogen och vart du vill resa.

Du blir ett bra föremål för direkt marknadsföring.

Vem tar del av din information?

Riktigt obehagligt blir det då informationen hamnar i fel händer.

- Vi vet att varken Pentagon eller NSA klarar av att hålla sin information hemlig. Då inser man att en affärskedja i Finland inte kan hålla din information hemlig ifall någon vill åt den.

Hur stoppar vi företag från att arkivera vår information?

- Det enda som kan stoppa dem är då det uppstår en tillräckligt stor opinion mot deras verksamhet. Men de är nog färdiga att gå ganska långt för att få hålla fast vid datan.

Artikeln uppdaterades klockan 13:05 med ett uttalande från Facebook.

Mer om ämnet på Yle Arenan