Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Företagare: Rösta mot Fennovoima med plånboken

Från 2015
Uppdaterad 25.03.2015 12:03.
Hans Appel, Marina Andersson, Fredrik Östman, Monica Björk, Patrik Ström, Peter Appel, Jan Backman är några av småföretagarna bakom kampanjen.
Bildtext Hans E Appel, Marina Andersson, Fredrik Östman, Monica Björk, Patrik Salmi, Peter Appel, Karin Ducander, Jan Backman och Mika Timgren har organiserat sig och säger nu upp sina elavtal med det lokala elbolaget Katternö.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

En grupp småföretagare i Jakobstad går ut med en kampanj mot Fennovoimas kärnkraftsbygge i Pyhäjoki. De byter till elbolag som inte stöder Fennovoima och uppmanar andra att göra det samma.

- Vi har startat den här kampanjen och röstar med plånboken, för det är tydligen det enda som hjälper, säger Peter Appel.

- Det finns många oklarheter kring bygget av kärnkraftverket i Pyhäjoki och tystnaden kring projektet är stor. Vi vill starta en diskussion. Vi har precis startat vår kampanj och vi tror att det här kommer att engagera folk. Dessutom kan man spara pengar på det här för den gröna elen är en cent billigare per kWh än elen från den lokala leverantörer, säger Peter Appel.

Kärnkraft och ekonomiska risker

Företagarna har anslutit sig till gruppen deltar av lite olika skäl. En del är mot kärnkraft men en del vänder sig mot de ekonomiska aspekterna och det ryska delägandet i Fennovoima. Monica Björk och Marina Andersson vänder sig mot kärnkraften i sig.

- För mig handlar det inte om ekonomiska orsaker utan att tänka långsiktigt över våra energilösningar, säger Monika Björk.

För Appels del finns orsaken att finna ren i det skedet när staden Jakobstad sålde sitt energiverk till Herrfors. Både kunderna och elnätet ingick i affären som Appel upplever som brådstörtad och full av frågetecken. Herrfors hör till Katternö gruppen där staden Jakobstad är delägare och dessutom behöll Jakobstad sin egen andel i Fennovoima, 10 MW. Appel anser att stadens ekonomiska risktagande är för stort.

Hittills har affären kostat Jakobstad 2 miljoner euro. Och innan kärnkraftverket står klart väntas det kosta Jakobstad 14 miljoner euro enligt Alf Stenvik, styrelseordförande för Jakobstads Energi Ab.

- Jakobstadsnejden äger en oproportionerligt stor del av Fennovoima, så vi har väldigt stora risker i det här. Och den diskussion vi framför allt saknat är hur det gick till att man bytte leverantör och tog in ett ryskt företag med nära koppling till Putin, utan att det fördes upp till fullmäktige för en ny omgång. Situationen i Ryssland är skrämmande men också kommunernas ekonomi, säger Appel.

Svenskarna protesterar

På den svenska sidan av Kvarken har kärnkraftsmotståndarna organiserat sig i nätverk och samlat in över 2600 namn i uppropet "Ja till kärnkraftsfritt Bottenviken och Kvarken". Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken är ett partipolitiskt obundet nätverk för alla som vill arbeta för att stoppa byggandet av kärnkraftverk i Bottenviksområdet.

"Vi vill arbeta för en hållbar utveckling utan kärnkraft. Vi anser att kärnkraften inte är någon lösning på klimathotet, det är istället ett slut på energislöseriet, smart energiteknik och olika förnybara energilösningar", står det i uppropet.

Jan Backman, båtbyggare i Jakobstad ställer sig undrande till att det varit så tyst i Österbotten.

- Reaktionerna i Sverige har varit väldigt kraftiga. Här säger vi ingenting, vi är kanske sämre att stå på oss och svenskarna kanske känner sig mera skyddade när de befinner sig på andra sidan landsgränsen, säger Backman.

- Jag ställer mig också frågande till varför vi i Finland ska satsa så stora summor på kärnkraft. Ute i världen satsar man på hållbar utveckling. Hur mycket alternativ energi får vi inte för den summa som ett kärnkraftverk kostar, säger Backman.

Nykarleby röstade nej

I Österbotten har inga protester hörts tills fullmäktige i Nykarleby den 19 februari med rösterna 16 mot 11 beslöt att staden ska ta sig up Fennovoima-projektet. Omröstningen grundade sig på en motion från Karl-Erik Wikström, KD. Wikström sa då att han befarar att projektet går om intet, att det går som med den tredje reaktorn i Olkiluoto, drar ut på tiden och blir allt dyrare för Nykarleby.

- Dessutom har jag läst att den ryska leverantören är konkursmässig, de kanske inte ens kan leverera en reaktor, sa Wikström till Yle i februari.

Nykarlebys stadsdirektör Gösta Willman sa att säkerhetspolitiska frågor och läget i Ukraina påverkat kärnkraftsdebatten också i Nykarleby och att motståndet mot satsningen i Pyhäjoki stärkts.

Avtalet är bindande

Men att ta sig ur Fennovoima är inte okomplicerat. Just nu ligger bollen hos Nykarleby Kraftverk som fått i uppdrag att reda ut hur Nykarleby ska gå tillväga.

Så här säger Stefan Storholm, koncernchef för Katternö gruppen och medlem i styrelsen för Fennovoima om Nykarlebys chanser att lämna Fennovoima.

- Om de lyckas sälja sina aktier till en ny ägare som tar över ansvaret kan de lämna Fennovoima. Nykarleby har förbundit sig att ta en viss effekt och betala de nödvändiga satsningarna tills kraftverket tas i bruk, säger Storholm.

Men betyder då Nykarlebys beslut någonting alls i praktiken, om man inte lyckas hitta en köpare?

- Svårt att säga, om man nu gjort upp ett avtal om att betala för sin del. Det är därför vi har en affärsjuridik, vi vet vad vi går in i och motparten vet vad det innebär, säger Storholm.

Men gruppen småföretagare tror på en väg ut ur Fennovoima.

- Men att vi Jakobstadsbor som knappt fått vara med och bestämma inte skulle kunna ta oss ur, utan skulle vara tvungna att vara med och betala. Hur mycket alternativ energi får vi inte för de pengarna? Och fast man säger att kärnkraften i dag är ren, utsläppsfri, så har vi ingen säker slutförvaring för kärnavfallet, säger Jan Backman.

Ett tiotal företagare i Jakobstad går emot Fennovoima - Spela upp på Arenan