Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Jemen vädjar om militär hjälp mot rebeller

Från 2015
Uppdaterad 25.03.2015 07:46.
Människor inspekterar platsen i Sanaa där brutala självmordsattacker inträffade den 20 mars 2015.
Bild: EPA/YAHYA ARHAB

Jemen vädjar till FN om militär hjälp i kampen mot Huthirebeller som har erövrat stora delar av landet. Saudiarabien laddar upp militärt vid gränsen mellan länderna.

Jemens president Abd-Rabbo Mansour Hadi hoppas att FNs säkerhetsråd antar en resolution som ger "vänligt sinnade länder" en möjlighet att ge militärt stöd åt den internationellt erkände presidenten.

Hadi har flytt till hamnstaden Aden i södra Jemen där hans styrkor har drabbat samman med Huthirebeller från norr som har ryckt söderut från huvudstaden Sanaa.

Saudiarabien laddar upp, hotar att ingripa

Samtidigt kommer uppgifter om att grannlandet Saudiarabien har koncentrerat styrkor vid den 1 800 kilometer långa gränsen mellan länderna.

USA uppgav i går att Saudiarabien har sänt artilleri och annan tung militär utrustning till gränsen.

Uppladdningen kan ha både ett defensivt och offensivt syfte, även om den verkar defensiv i det här skedet enligt USA.

Saudiarabien har varnat rebellerna för att arabländer i regionen kommer att vidta "nödvändiga åtgärder" om man inte når en fredlig lösning av konflikten i Jemen, som hotar att urarta i inbördeskrig.

Strider kring Aden

Under de senaste dagarna har det förekommit sammandrabbningar allt närmare Aden, i två provinser i södra Jemen.

Huthirebellerna samarbetar med arméenheter som stöder den förre presidenten Ali Abdullah Saleh, medan presidenten stöds av sina egna arméenheter och lokala stammar.

Rebellerna försäkrar att de inte har för avsikt att inta Aden, landets ekonomiska hjärta, utan att de kämpar mot terroristgrupper som Al Qaida.