Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Centern vinnare i Vasa valdistrikt visar undersökning

Från 2015
Uppdaterad 25.03.2015 19:06.
Anmälan om rösträtt i riksdagsvalet 2015.

Centern blir vinnare i Vasa valdistrikt. Det visar en undersökning som Taloustutkimus gjort för YLE. Samlingspartiet och Sannfinländarna backar.

Enligt undersökningen får Centern två tilläggsmandat i riksdagsvalet i Vasa valdistrikt. Verksamhetsledare Aki Utter på centern i Södra Österbotten tror att det till och med kan gå ännu bättre.

- Inget mandat har delats ut ännu, men vi siktar på minst sex mandat, det kan till och med bli sju, säger Utter.

Centern har i dag fyra mandat eftersom partiet tappade två mandat i Vasa valkrets 2011.

Sannfinländarna och Samlingspartiet tappar

Enligt undersökningen tappar Samlingspartiet två platser och Sannfinländarna en plats.

- Vi tar emot resultaten och analyserar dem, men känslan på fältet och kandidatlistan är bra. Så vi fortsätter med gott humör, säger Samlingspartiets verksamhetsledare Heikki Risikko i Österbotten.

Asko Salminen som är ordförande för Sannfinländarna i Södra Österbotten säger att resultatet i undersökningen är väntat.

- Det blir en hård kamp om mandaten.

SFP och KD håller ställningarna

För undersökningen intervjuades totalt 848 personer i Vasa valdistrikt mellan november 2014 och mars 2015. Undersökningen visar att kampen om den sista platsen i valdistriktet blir hård. Enligt undersökningen behåller ändå SFP sina fyra mandat även om valkretsens ledamöter minskar från totalt 17 till 16. KD skulle också behålla sitt mandat.

Enligt undersökningen blir resultatet av valet att Centern får sex riksdagsmän, SFP fyra, Socialdemokraterna och Sannfinländarna får vardera två, Kristdemokraterna en riksdagsman. Vänsterförbundet och De Gröna blir utan plats i riksdagen.

Intressant men osäkert

Det är intressant med mätningar och vi politiker börjar omedelbart analysera resultatet. Det säger SFP:s Ulla-Maj Wideroos. Hon håller på att avsluta sin riksdagskarriär med att i dag städa upp i Helsingforslyan därifrån hon i 20 år promenerat till
riksdagen.

- Valkampanjerna kommer att påverka resultatet så alltför mycket ska man inte luta sig mot den här undersökningen.

Wideroos tror att slutresultatet kan likna något av vad undersökningen visar, men samtidigt har väljarna blivit ganska rörliga. Att Samlingspartiet skule tappa två mandat betvivlar hon. Då skulle partiet tappa 10 000 röster i Vasa valkrets och det tror hon inte på även om undersökningar visar att partiet backar på riksplanet.

- Det blir en hård kamp om det sista mandatet och det gäller för alla partier att jobba hårt om man vill behålla eller rentav öka sitt stöd, säger Wideroos.