Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s styrka i Afghanistan oförändrad

Från 2015
Uppdaterad 25.03.2015 12:57.
USA:s president Barack Obama och Afghanistans  president Ashraf Ghani under en gemensam presskonferens i Vita Huset 24.3.2015
Bild: EPA/SHAWN THEW

President Barack Obama har beslutat att behålla antalet amerikanska soldater i Afghanistan oförändrat. Under ett besök i Vita huset vädjade Afghanistans president Ashraf Ghani till Obama att inte dra tillbaka de amerikanska trupperna.

Beslutet kan ses som en eftergift till president Ashraf Ghani som har jobbat hårt för att normalisera förhållandet mellan Afghanistan och USA.

Relationen länderna emellan var nära fryspunkten under Hamid Karzais sista år som Afghanistans president.

Ursprungligen var det tänkt att ungefär 5 000 av de totalt 9 800 amerikanska soldaterna skulle återvända hem under det här året.

- Beslutet betyder att vi har kapacitet att påskynda de reformer som ska se till att de afghanska säkerhetsstyrkorna är bättre ledda, utrustade och utbildade för kommande uppgifter, sade president Ghani.

USA:s militära närvaro i Afghanistan har pågått i 14 år. Barack Obama betonade under gårdagens presskonferens att den långsiktiga planen att lämna landet vid utgången av år 2016 fortfarande står fast.

- Datumet för vårt tillbakadragande kommer inte att förändras. Men min bedömning är att det är väl värt att i år ge de afghanska säkerhetsstyrkorna extra tid och resurser att förbereda sig, sade Obama.

I USA tvivlar många förvarsexperter på att Afghanistan kommer att vara redo att axla ansvaret för landets säkerhet efter att de amerikanska trupperna dragit sig tillbaka.

Man hänvisar till Irak där de irakiska säkerhetsstyrkorna kollapsade efter amerikanerna hade lämnat landet.