Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Alla vill spela teater i Svenskfinland

Från 2015
Uppdaterad 30.03.2015 20:52.
Komedi
Bildtext AV-teatern
Bild: Yle

Det finns ett blomstrande teaterliv utanför institutionsteatrarna i Svenskfinland. Både proffs och amatörer sätter upp egna pjäser på löpande band.

Ett herrans liv i Lappträsk. Måsen i Helsingfors. Svinaktigt i Hangö. Lost Primadonnas i Ekenäs. Mögelbo i Mariehamn. Gåsatratte i Karleby.

Det här är några plock ur vårsäsongens teaterföreställningar runtom i Svenskfinland. Fria grupper bestående av amatörer eller professionella skådespelare tävlar om utrymmet med institutionsteatrarnas uppsättningar.

Det är vanligt att amatörteatrarna anlitar ett proffs för regi och koreografi. Det förekommer också att proffsskådespelare uppträder på en amatörscen eller tvärtom.

I Helsingfors kan teaterpubliken just nu se klassikern Måsen i en föreställning som ges av två små professionella grupper, Ozonteatern och teater Mars. Alternativt kan man se sängkammarfarsen Är du inte riktigt fisk på AV-teatern, en liten amatörteater med anor ända från 1800-talet.

Någon konkurrens förekommer inte mellan de fria teatergrupperna, försäkrar man på båda hållen.

- Om folk går och ser en bra pjäs så kan de få inspiration att gå och se en till. På så vis stöder vi varandra, förklarar Robin Sundberg som är ordförande för AV-teatern.

Åsa Salvesen
Bildtext Åsa Salvesen
Bild: Yle

- Vi har massor av konkurrenter, men konkurrensen kommer inte från amatörteatern. Vi konkurrerar med pekplattor och allt annat som folk får direkt in i sina vardagsrum, säger Åsa Salvesen, ledare för Ozonteatern.

Bättre och sämre ekonomi

De ekonomiska förutsättningarna är olika för professionella grupper och amatörer. Amatörerna har för det mesta vanliga lönejobb och är inte beroende av biljettintäkter. De professionella grupperna lever på ynkliga bidrag.

- Det är en ständig kamp och oerhört slitsamt. Konst uppstår inte ur tomma luften som många tycks tro, säger Åsa Salvesen.

- Vi känner inget ekonomiskt tryck, säger Robin Sundberg. Om vi har ett sämre år ställer föreningen upp och täcker förlusterna.

Föreningen är anrika Arbetets Vänner, som har ett eget hus i centrum av Helsingfors. Där har AV-teatern sin scen.

Robin Sundberg
Bildtext Robin Sundberg
Bild: Yle

- Det är en enorm fördel, säger Sundberg. Vi skulle aldrig ha råd att hyra ett motsvarande utrymme.

Olika repertoar

Visst finns det amatörteatrar som sätter upp seriösa pjäser, men grundregeln är kanske ändå att amatörteatrarna håller sig till revy eller fars. Också lokalhistoriska pjäser är populära. De professionella grupperna satsar ofta på experimentell teater eller klassiker.

- Fars drar publik och är roligt att spela, konstaterar Robin Sundberg.

Han tror knappast att AV-teatern skulle sätta upp en Tjechov-pjäs.

- Jag vill inte påstå att vi inte skulle klara av det. Men det skulle kräva satsningar av ett slag som vi knappast har tid till.

Kulturfonden finansierar som bäst ett projekt där små professionella teatergrupper får sätta upp sina pjäser på Svenska Teaterns scen Nicken. Teater Mestola, Duvteatern och Grus Grus teater är några av de grupper som har tagit fasta på erbjudandet.

Åsa Salvesen blir i höst chef för Wasa teater. Också där har professionella grupper uppträtt på teaterscenen, och Salvesen kan tänka sig en fortsättning.

- Det är flera som redan har knackat på min dörr, avslöjar hon.