Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Grunge - de håglösas musik

Från 2015
Uppdaterad 25.03.2015 14:02.
Stadsvy från Seattle med texten "Grunge Kurt smells like teen spirit".
Bildtext Seattle är grungens hemstad.

I X3M:s nya artikelserie går vi igenom olika musikgenrer och lär oss det viktigaste om dem. Först ut är Seattle-genren grunge.

Vad betyder egentligen grunge och hur ska en klä sig som grungefan? Varför är Seattle så viktigt ställe? Och var det Nirvana som startade det hela?

För att ta reda på vad grungen egentligen handlar om måste vi flytta oss till slutet av 1980-talet och Seattle.

Isolering födde genre

Är grungen till och med den sorgligaste musiken i historien?

Seattle, som ligger på USA:s västkust, är en stad som länge var isolerad från musikinfluenser från andra delar av landet. Det här sägs vara ursprunget till grungen. Från punken föddes en reaktion och ett långsammare, fuzzigt sound av deprimerade unga killar och tjejer i loppiskläder.

Grungen kännetecknas ofta som en blandning mellan metall och punk. Smutsigt gitarrsound hörs på många låtar och synthen är så gott som helt försvunnen. I sina låttexter koncentrerar sig grungearna på apati, socialt utanförskap och depression. Är grungen till och med den sorgligaste musiken i historien? Grungen i sig innehåller en hel mängd döda musiker och drogproblem, så kanske det ligger något i det.

Grungemode

Flanellskjortor och smutsiga koftor, mössor och trasiga jeans. Loppislooken. Smink från igår och okammat hår, babydollklänningar, trasiga strumpbyxor och nötta kängor. Ungefär så förklarar man modet som föddes i Seattle under grungescenen.

Att det sedan blev en trend i resten av världen är speciellt, men föga överraskande. I en artikel i New York Times från 1992 berättas det att Kurt Cobain helt enkelt var för lat för att tvätta sitt hår. Smutsigt blev trend, lättja spred sig och kallades grunge.

Grunge betyder också ungefär: smutsig, skabbig, ovårdad.

Grunge betyder ungefär: smutsig, skabbig, ovårdad.

Grunge = hipster

Grungen hade en väldigt kort levnadstid (några år kring 1990) och kan nästan jämföras lite med hipsterism. Grungebanden som föddes i små kretsar gjorde ångestfylld musik och stod emot allt som var glammigt och grällt. Budskapet var att det skulle vara äkta och rätt, och valde man att bli en sellout fick man helt enkelt leva med skammen.

När Nirvanas platta Nevermind mot alla förväntningar slog igenom på mainstream-marknaden och klättrade upp på listorna tyckte många att grungen var förstörd.

En modetrend skapades och banden och fansen som köpte sina flanellskjortor och tjocka lusekoftor på loppis fick plötsligt se sig kopierade i stora modetidningar. Den stickade öronflappsmössan såldes snart i trendiga butiker till dyra priser, och designern Marc Jacobs kallades modevärldens grunge-ikon. Tidningar menade att man inte sett en liknande exploatering av en subkultur sedan hippietiden på 1970-talet.

Det var den äkta grungens död.

De viktigaste banden

Många av de viktigaste och största banden under grunge-eran kom från Seattle, en del andra kom från Kalifornien. Västkusten dominerade stort.

Vi listar några av de mest kända, och bästa, banden från grungen.

Nirvana

Vi kommer inte från att Nirvana är ett av de absolut viktigaste banden när det kommer till grunge. Vi kommer inte heller från att det var just Kurt Cobain som satte standarden när det kommer till eran.

Sångaren och gitarristen Kurt Cobain och basisten Krist Novoselic grundade Nirvana i Aberdeen, en sömnig småstad utanför Seattle 1987. Senare kom trummisen Dave Grohl in i bilden och bandet släppte tre album under sina sjuåriga karriär.

Albumet Nevermind, som gavs ut 1991, är ett av de mest legendariska albumen i rockens historia. Albumet kometflög upp på listorna och nådde en kommersiell framgång som inget grungeband tidigare hade fantiserat om, eller ens velat ha.

Nirvanas karriär tog tragiskt slut i och med Kurt Cobains död i april 1994. Enligt polisrapporter var det ett klart självmord, men många teorier om att Kurt egentligen skulle ha blivit mördad florerar fortfarande.

Cobain hade ett destruktivt förhållande med Hole-sångerskan Courtney Love. De har dottern Frances Bean tillsammans.

7 Year Bitch

Också bandet 7 year bitch (namnet lånat från Marilyn Monroe-filmen Seven year itch) hade en karriär på sju år. Efter att bandets ursprungliga gitarrist Stephanie Sargent dog i alkohol- och drogrelaterade orsaker och deras goda vän The Gits-frontkvinnan Mia Zapata våldtogs och mördades, släppte bandet sin andra skiva, tributalbumet ¡Viva Zapata!.

Båda dödsfallen kom att påverka 7 year bitch väldigt mycket och de utmärkte sig genom att jobba mot våld och för självförsvar. Bandet släppte tre album under sin karriär och avslutade 1997.

Pearl Jam

Pearl Jam är ett av 1990-talets största amerikanska rockband. Deras persongalleri är stort och historien är brokig, efter att Stone Gossards och Jeff Aments band Mother love bone gick i graven tillsammans med dess sångare som dog i en heroinöverdos, började killarna leta nya bandmedlemmar.

Till slut hittades Eddie Vedder som blev Pearl Jams sångare och Dave Krusen tog på sig trummorna. Efter det har det kommit till och avgått medlemmar, men Vedder, Ament och Gossard finns kvar fortfarande i dag.

Pearl Jam är ett äkta Seattle-band med stora hittar som Alive, Jeremy och Even Flow.

Alice in Chains

Alice in Chains är ett av 1990-talets Seattleband som blivit internationellt hyllade. Bandet har sålt 20 miljoner skivor sedan debutalbumet Facelift kom ut 1990.

Sångaren Layne Staley gick också ett dystert öde till mötes när han dog efter ett långt drogmissbruk. Den sista personen att hänga med Staley var Alice in Chains gamla basist Mike Starr, som själv dog i en överdos 2011.

Hole

Frontad av Courtney Love blev det feministiska grungebandet Hole en stor succé på 1990-talet. Kalifornienbandet adresserade den kvinnliga kroppshetsen, identiteten och sexualiteten.

Ökända blev Hole genom sångerskan Courtney Loves dramatiska scenshower och uttalanden i media. Lite på samma sätt som rockmän gjort i årtionden men inte blivit stämplade för det.

Det kanske mest kända av Holes låtar är Celebrity skin där Courtney bland annat beskriver hur det är att vakna i gårdagens smink och drar paralleller till Shakespeare.

Stone Temple Pilots

Ett band som i början av sin karriär var mera grunge än man kan säga om modernare tider är Stone Temple Pilots. I och med debutplattan Core från 1992 steg bandet till allas medvetande och blev direkt stora.

STP har tagit influenser från många olika stilar och deras karriär har gått både upp och ner. Värt att notera är ändå att de fortfarande jobbar stadigt, trots att de ersatte sin långvariga sångare Scott Weiland med Chester Bennington.

Soundgarden

Seattlebandet Soundgarden med Chris Cornell i fronten är också ett av de stora banden från 1990-talets grunge-era. Tillsammans med tidigare nämnda band har de skapat en stadig grund för den moderna rockmusiken att stå på.

Soundgarden var också det första grungebandet att signa med ett stort skivbolag, det verkar ha gått dem vägen.

Sitt namn har bandet tagit från en installation som heter “A sound garden” i Seattle. Installationen består av 12 ståltorn med orgelpipor inuti. När vinden blåser genom installationen uppstår dova ljud. (Kanske går att jämföras med Sibeliusmonumentet i Helsingfors?)