Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amnesty: Palestinier skyldiga till krigsförbrytelser

Från 2015
Soldat i ljuset av eldgivning i Gaza
Bild: EPA/ABIR SULTAN

Palestinska trupper uppvisade stor hänsynslöshet i fråga om civilpersoners liv under Gazakonflikten i fjol, slår Amnesty International fast i en rapport.

Människorättsorganisationen säger i rapporten Unlawful and deadly: Rocket and mortar attacks by Palestinian armed groups during the 2014 Gaza/Israel conflict att vissa av palestiniernas tillslag uppfyller kriterierna för krigsförbrytelser.

Bild: EPA/JIM HOLLANDER

Bland annat utpekas Hamas väpnade flygel för upprepade olagliga tillslag som strider mot internationell humanitär rätt och civilpersoners säkerhet.

Palestinier besköt egna

Under Gazakriget i juli-augusti i fjol dödades minst 1 585 palestinska civilpersoner - bland dem 530 barn. På den israeliska sidan dödades sex civilpersoner - bland dem en 4-årig pojke.

Hamas har tidigare beskyllts för att inte bry sig om offren på den egna sidan på grund av deras propagandavärde.

FN uppger att tusentals missiler och granater avfyrades från Gaza mot Israel. De flesta av dem stoppades av det israeliska missilförsvarssystemet Järnkupolen, men några hundra landade ändå mitt bland bebyggelse.

Palestinska barn söker skydd i en av FN:s skolor på Gazaremsan.
Bild: EPA/OLIVER WEIKEN

Palestinierna använde sig av missiler som inte kunde riktas mot något särskilt mål, vilket klassificeras som en krigsförbrytelse.

En palestinsk missil tog de facto livet av 13 palestinska civilpersoner - 11 av dem barn - på flyktinglägret Shati i slutet av juli, slår Amnesty fast. Palestinierna hävdade att missilen kom från Israel, men vapenexperter har identifierat den som palestinsk.

Israel dödade klart fler

Den israeliska sidans enorma förstörelsekraft är obestridlig, men det ger enligt Amnesty inte palestinierna rätt att utföra hämndattacker.

En palestinsk man tittar på sitt sönderbombade hur i Gaza.
Bild: EPA/OLIVER WEIKEN

Israeliska vapen av olika slag dödade hela familjer i Gaza utan förhandsvarning. Israel prickas också för att inte ha skyddat civilbefolkningen tillräckligt.

- Israel befrias inte från ansvaret att utreda sina egna krigsförbrytelser i och med att palestinska styrkor också gjort sig skyldiga till sådana, säger Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikachef Philip Luther i ett pressmeddelande.

Amnesty kräver att bägge parterna i konflikten samt det internationella samfundet stöder FN:s mandat för utredande av krigsförbrytelserna på bägge sidor.

"Förstörelsen i Gaza är värre än någonsin"

Diskussion om artikeln