Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vi vill ha en regering som fattar beslut!

Från 2015
Uppdaterad 26.03.2015 14:14.
Partiledardebattens kommentarsoffa, Oskari Bäck, Björn Bonsdorff, Emma Mustala
Bildtext Partiledardebattens kommentarsoffa, Oskari Bäck, Björn Bonsdorff, Emma Mustala
Bild: Heidi Finnilä

Studerandena Oskari Bäck, Björn Bonsdorff och Emma Mustala skiljer sig från många jämnåriga med att vara sällsynt intresserade av politik. De har svårt att förstå dem som är ointresserade, eftersom politik har en så viktig roll i hur vardagen fungerar. Folk verkar ändå glömma det. Och det är inte så konstigt, med tanke på hur såsig politiken har varit på sistone. Regeringen har varit obeslutsam och de olika partierna har dragit hemåt i stället för att samarbeta för att kunna fatta beslut.

Bättre politisk rapportering

Hela trion önskar också bättre insatser av den politiska bevakningen. Emma efterlyser mer djuplodande artiklar där man tolkar skeenden och placerar dem i sammanhang. Björn önskar mer enkla förklaringar. Enligt honom borde också komplicerade helheter kunna förklaras och sammanfattas på en 90 sekunders filmsnutt. Oskari talar varmt för gammaldags undersökande journalistik där man verkligen går på djupet.

Björn håller med, men efterlyser ändå en mer pedagogisk insats i journalistiken. Saker bör förklaras bättre och enklare för att folk inte ska tappa intresset. "Ta till exempel Grekland, hur många är det som verkligen förstår vad som har hänt där?"

Oskari önskar också att man kunde ta till mer humor i rapporteringen. Humor väcker intresse och gör folk motiverade att förstå saker.

Emma anser också att det inte bara är på mediernas ansvar att få folk att bli intresserade. "Det är kanske också på vårt ansvar att förklara för våra ointresserade vänner om vad som pågår och att det här är på riktigt viktigt."

Vad gäller inför riksdagsvalet?

Björn Bonsdorff är mest intresserad av att få veta hur mycket nedskärningar som behöver göras och var i så fall. Han är också bekymrad över läget i hela Europa och fundersam över hur det blir med Sipilä som statsminister.

Oskari Bäck är oroad över partiernas oförmåga att samarbeta. "Vi kan inte ha en till 4 års period då inga beslut fattas".

Emma Mustala önskar verkligen att vi ska få en fungerande regering den här gången, en regering som kan samarbeta. Hon önskar att varje väljare också ska fundera på det här då de går till valbåset. "Hur påverkar mitt val det kommande beslutsfattandet i landet? Men framförallt: Gå och rösta!"

Oskari tillägger att politik främst handlar om samarbete och det betyder att regeringen också bör kunna samarbeta med oppositionen. Björn betonar också vikten av samarbete i beslutsfattandet:

"Under hela mitt vuxna liv har man talat om hälsovårdsreformen. Jag har varit vuxen i fem år nu och inget har hänt under den här tiden. Sådant här kan få en att förlora tron på politiken."

Titta på Yle Fems stora tvåspråkiga partiledardebatt torsdag 26.3 kl.20. Oskari Bäck, Björn Bonsdorff och Emma Mustala kommenterar debatten från sin kommentarsoffa, alla tre är studerande i Svenska social och kommunalhögskolan. Rikhard Husu och Katja Johansson leder debatten.
Titta också på webbsändningen efteråt med Anne Suominen, politisk specialredaktör, Janne Wass, chefredaktör för Ny Tid, studeranden Oskari Bäck och debattledaren Heidi Finnilä. Vi bjuder på kommentarer och analyser av höjdpunkter och bottennapp på svenska.yle.fi

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln