Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Furious 7 – när kärleken kraschar

Från 2015
Uppdaterad 02.04.2015 13:42.
Tyrese Gibson, Michelle Rodriguez, Paul Walker, Ludacris, Furious 7
Bildtext Sista kvällen med gänget. Den sjunde delen i "The Fast and The Furious"-serien blev den sista med Paul Walker (i vit skjorta) som avled i november 2013.
Bild: Universal Pictures

Vi har följt dem genom femton år och sex filmer – Dominic Toretto och hans gäng. Men i november 2013 dog Paul Walker som spelade den ena huvudrollen och nu är frågan om inte hela serien dragit sin sista suck?

”The Fast & the Furious”- serien har länge spelat med öppna kort. Man vet att det handlar om bilar, brudar, brott och broderskap. Man förutsetts veta vad som hänt tidigare eftersom varje ny film tagit vid direkt där föregående slutat. Del sju avviker inte från mönstret på vare sig den första eller den andra punkten.

Denna gång börjar det med en hämndaktion. Utförd av det brittiska stenansiktet Jason Statham som spelar Deckard Shaw - brodern till skurken i den förra ”Fast & Furious”-filmen. Och Deckard är inte vilken bror som helst – han är en superskicklig lönnmördare som lämnar högar av lik var än han drar fram.

Och nu är Deckard arg. Väldigt arg. Hämndbegäret vet helt enkelt ingen gräns och vi inser snabbt att det är väldigt mycket ”Die Hard”-varning över själva upplägget.

Dött lopp

Ju längre tiden lider desto tydligare blir det dessvärre att hela filmen borde förses med en varningsstämpel. Det här är nämligen tråkigt, utdraget och långsamt som kvällsskyn. Trots att man kör hårt, skjuter skarpt, slåss med skiftnycklar och spränger saker i luften. Hela tiden.

Hur kunde det bli så fel? Varför måste kärleken krascha efter alla dessa år? Undrar en trogen tittare som hyser speciellt ömma känslor för "The Fast and the Furious" (2001) och ”Fast Five” (2011).

Först och främst handlar det om ett sällsynt tunt manus. Även om det rör sig om en genre som inte kräver några revolutionerande insatser på intrigplanet så räcker det inte att spela med en galnings hämndbegär och jakten på en hacker som uppfunnit ett spårningssystem vars möjligheter får Snowdens skräckscenario att te sig oskyldigt. Det behövs helt enkelt något mer för att få adrenalinet att rusa till.

Paul Walker, Furious 7
Bild: Universal Pictures

Rytmmässigt är regissören James Wan (ny i Furious-sammanhang) och de fyra klipparna också ute och cyklar. Det är ingen poäng i att rada actionsekvenser efter varandra - det måste finnas någon form av rörelse mellan dem också. Det måste hända något mellan människor - och inom dem.

När man sedan missar chansen att spela med personkemin och dessutom glömmer bort den humor som är livsviktig i den här typen av actionsammanhang så blir det liksom ingenting kvar. Annat än ett antal väl koreograferade slagsmål – med och utan fordon.

I Walkers skugga

Efter 130 minuter av mållöst körande hit och dit (filmen förser begreppet ”transportsträcka” med helt oanade dimensioner) i exotiska naturlandskap och häftiga stadsmiljöer längtar man ut i ljuset. När inte ens glädjen i att återse Kurt Russell förmår hålla en varm så är det illa ställt.

Men just när man börjat treva efter sina saker i den mörka salongen händer det äntligen något intressant på duken. Något ljust och vackert.

Den sista scenen utspelar sig på en strand och utan att avslöja för mycket kan man säga att detta är ögonblicket när seriens gamla charm glimmar till. En sista fläkt av den värme, lojalitet och vänskap som fanns i de tidiga delarna. En framgångsfaktor som fick även den som inte går upp i brygga av glädje över varje ny bilmodell att stå ut med det eviga körandet.

Det som blir påtagligt under dessa sista skälvande minuter är insikten om att Paul Walkers Brian aldrig mer kommer att bänka sig bakom ratten i ännu ett försök att besegra Vin Diesels Toretto i en duell på fyra hjul.

När Paul Walker avled i en bilolycka i november undrade världens alla Furious-fans om det skulle bli något av den film som redan var under inspelning. Men Pauls två bröder, av vilka Caleb är skrämmande lik sin bortgångne storebror, trädde till för att fylla i vissa scener och projektet slutfördes – även om man med facit på hand kan fråga sig om det varit bättre att låta bli.

Hur som helst får alla nu en chans att ta farväl av Brian och samtidigt sätta punkt för en era. Både publiken och skådespelarna. För oberoende av vad man tycker om Vin Diesel och hans dieseldoftande team så måste man medge att deras sätt att säga ”tack och hej” till sin kollega är ganska fint.

Nu kunde man ju hoppas att avskedet skulle vara slutgiltigt när det gäller själva serien. Men det lär finns anledning till oro - dels väver man in en potentiell cliffhanger i slutet av "Furious 7", dels lär Cody Walker ha vidtalats för potentiella kommande projekt.

Det är inte utan att man blir furiös.

Mer om ämnet på Yle Arenan