Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Ofinska" namn? Bollförbundet fördömer Malinen för intolerans

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Nnaemeka Anyamele, Mastagh Yaghoubi, Robert Taylor, Vahid Hambo och Fredrik Lassas.
Bildtext Nnaemeka Anyamele, Moshtagh Yaghoubi, Robert Taylor, Vahid Hambo, Fredrik Lassas ... De finländska U21-spelarnas efternamn fick Juha Malinen att avfyra en tweet som väckt reaktioner.

Det finländska U21-landslaget som slog Kazakstan hade få spelare med typiskt finska namn. Något som fick ligalaget RoPS tränare Juha Malinen att reagera. En reaktion som Finlands Bollförbund fördömer i hårda ordalag.

Finland slog Kazakstan med 3-0 efter två mål av Vahid Hambo som har bosniska rötter. Det tredje målet gjordes av finlandssvensken Fredrik Lassas. Matchens målskyttar fanns bland de spelare som nämndes av RoPS-tränaren Juha Malinen i en tweet där han kommenterade lagets blandade bakgrund.

"Orkade papporna inte köra de finska pojkarna till träningarna i sina Mercedesar? O’Shaughnessy Yaghoubi Hambo Anyamele Hradecky Taylor Lassas Rahimi", skrev Malinen, fritt översatt.

Några timmar senare fanns på Bollförbundets webbplats ett utlåtande där förbundet skarpt tog avstånd från tweeten.

"En fotbollsligatränare tog på onsdagen i sociala medier ogenomtänkt ställning till namnen i Finlands U21-landslag. I enlighet med Bollförbundets plan 'Fotboll för alla' godkänns inga former av åtskiljande av människor utgående från ras, religion, kön, ålder eller något annat. Spelarna som vann över Kazakstan är alla finländare. Största delen har representerat Finland i många olika åldersklasser och gått igenom den finländska spelarskolningen med A-landslaget och en proffskarriär i sikte", skriver förbundet och fortsätter:

"Finlands Bollförbund har jobbat för tolerans genom kampanjer och skolning sedan år 2007, med målet att den finländska fotbollsfamiljen ska vara mångkulturell och öppen och att grenen ska fortsätta växa, utvecklas och nå framgång."

"Bollförbundet godkänner inte intolerans i någon form inom den finländska fotbollsfamiljen", avslutas uttalandet.

För Yle Urheilu förklarar Malinen att hans kommentar blev missförstådd.

- Det var avsett att vara ett stort tack till invandrarna, säger Malinen.