Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Saudiarabien bombar rebeller i Jemen

Från 2015
Uppdaterad 26.03.2015 11:50.
Soldater i Sanaa
Bildtext Soldater i huvudstaden Sanaa.
Bild: EPA/ABDULRAHMAN HWAIS

Saudiarabien har ingripit militärt i Jemen och bombat rebellmål bland annat i huvudstaden Sanaa. Interventionen motiveras med att man vill skydda Jemens president Abd-Rabbo Mansour Hadi som hotas av rebeller.

Saudiarabiens flygattacker har riktats mot shiamuslimska Houthirebeller och deras allierade som har erövrat en stor del av landet, bland annat huvudstaden Sanaa sedan i fjol höstas.

Jemen – vem slåss mot vem?

Houthirebellerna: Anhängare av den shiaislamska grenen zaiddiyah från norr. De tog över kontrollen av Jemens huvudstad Sanaa senaste höst och har sedan det ökat sin kontroll i området. Rebellerna stöds av Iran.

President Hadi: Uppbackad av militära och polisiära lojalister och milisen Popular Resistance Committees försöker han slå tillbaka mot rebellerna från sitt fäste i söder.

Al-Qaida på den Arabiska halvön: Ses av USA som den farligaste grenen av Al-Qaida. AQAP motsätter sig både Houthirebellerna och president Hadi.

Islamiska staten: En gren av IS har nyligen växt fram i Jemen och de önskar åsidosätta AQAP.

Källa: BBC

I Sanaa har rebellbaser och allierade enheter ur armén utsatts för flygattacker. Rebeller som har ryckt fram i södra Jemen har också bombats och det talas om tiotals döda.

Enligt rebellerna är en stor del av dödsoffren i Sanaa civila.

Houthirebellerna är allierade med tungt beväpnade enheter ur armén som stöder den förre, långvarige presidenten Ali Abdullah Saleh.

Saleh som tillhör samma shiamuslimska sekt som rebellerna, störtades i efterdyningarna av den såkallade arabvåren och försöker nu göra comeback.

Rebellerna stöds också av Saudiarabiens shiamuslimska ärkefiende Iran, som inte ännu har kommenterat interventionen.

Presidenten lär ha flytt från landet

President Abd-Rabbo Mansour Hadi är kvar i Aden och vid gott mod enligt presidentens kansli.

-Den här operationen har återgett folkets beslutsamhet att kämpa mot Houthierna, säger presidentens kanslichef Mohammed Marem.

-Presidenten tackar länderna vid Persiska viken, Egypten, Jordanien och Sudan, sade Marem och tillade att flygattackerna riktas främst mot rebellernas luftvärn i de norra delarna av landet.

Saudiarabien har utfärdat en internationell varning om att fartyg inte ska anlöpa hamnar i Jemen för tillfället.

Saudierna säger också att man i det här skedet endast tyr sig till flygattacker men att det är möjligt att man sätter in markstyrkor om man inte får läget under kontroll i Jemen.

Saudiarabien har under de senaste dagarna koncentrerat styrkor och tung militär utrustning vid den 1800 kilomterer långa gränsen mellan länderna.

Saudierna har reserverat minst 100 000 soldater och 100 stridsplan för interventionen i Jemen.

USA och arabländer stöder militärt

USA meddelade i natt att man stöder Saudiarabien med logistik men att man inte deltar direkt i strider.

Det är däremot flera andra länder beredda att göra.

Egypten, Pakistan och Sudan är redo att skicka markstyrkor till Jemen.

Förenade Arabemiraten, Kuwait, Qatar, Jordanien och Bahrain har också uttryckt sitt stöd och deltar i flygattacker mot rebellerna.

Av länderna i regionen är det endast Jemens norra grannland Oman som har lämnat sig utanför.

Arabländerna ska diskutera det militära samarbetet under ett toppmöte i egyptiska Sharm el-Sheik under veckoslutet.

Al Qaida vinner på kaoset

Den stora vinnaren i konflikten är Al Qaida i Jemen, som USA betraktar som det farligaste terroristnätverket som kan utföra terrordåd i väst.

USA har fört ett drönarkrig mot jihadister i Jemen, men det har nu avbrutits sedan USA drog bort sina sista specialförband från landet förra veckan.

Al Qaida har för sin del utnyttjat kaoset och angripit både presidentens styrkor och rebeller.

Jihadisterna har också lyckats inta flera städer för kortare perioder.

De lär också ha dragit till sig ett stort antal nya rekryter från sunnimuslimska områden i söder när de shiamuslimska rebellerna ryckte fram från norr.