Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA optimistiskt om kärnkraftsförhandlingarna med Iran

Från 2015
Uppdaterad 26.03.2015 08:21.
Irans kärnenergiprogram

USA ser optimistiskt på möjligheterna att få till stånd ett avtal om Irans omstridda kärnkraftsprogram före månadens slut.

Avsikten är att Iran senast den 31 mars skall underteckna ett ramavtal med de fem ständiga medlemmarna av FN:s säkerhetsråd plus Tyskland.

- Vi tror att vi kan få ett avtal före den 31, säger en av utrikesminister John Kerrys medarbetare som vill hålla sig anonym.

- Vi ser en väg framåt, vi ser hur vägen kunde se ut men det betyder inte att vi når ända fram, säger medarbetaren.

Om parterna lyckas nå ett principavtal inom utsatt tid så har de tid till slutet av juni att finslipa det slutliga avtalet.

Hårt motstånd i Israel och USA

Inga detaljer om förhandlingarna har läckt ut, men USA och Frankrike lär vara oense på vissa punkter, medan Ryssland och Kina trycker på för att man ska nå resultat.

Förhandlingarna som har pågått i aderton månader har stött på hård kritik från Israel och bland republikaner i den amerikanska kongressen som försöker torpedera avtalet innan det är för sent.

Iran har däremot antytt att man har gjort stora framsteg och landets högste ledare ayatolla Ali Khamenei har lagt lock på kritiken mot förhandlingarna, särksilt bland konservativa ledare i Iran.