Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Här är knepen för bästa förvaring av skörden

Från 2015
Uppdaterad 04.09.2019 14:29.
morötter, kålrot och potatis
Bild: YLE/Trädgården på Strömsö

En bra jordkällare är idealet då grönsaker ska förvaras. Men alla grönsaker, rotsaker och frukter passar inte ihop.

Av grönsakerna är det främst morötter, rödbetor, kålrot, vitkål och purjolök som lämpar sig för vinterförvaring. Trivseltemperaturen för långförvaring varierar något, men man kan kompromissa och förvara de här rotsakerna i potatiskällaren.

Annars är noll grader idealtemperaturen för morötter, kålrot, vitkål och rödkål. Rödbetor trivs bäst när det är en till två plusgrader, medan purjolöken vill gärna bli lite frostbiten av en halv till en minusgrad.

Om man måste kompromissa är det bättre att det är någon grad varmare än någon grad för kallt.

Fem plusgrader är lämpligt för potatis. Fuktigheten får ligga runt 95% och ventilationen ska vara god. Det är också viktigt att dräneringen fungerar runt jordkällaren så att inte vatten rinner in. Det ska vara helt mörkt i källaren. Potatis förvaras bäst otvättade.

Kylskåpsförvaring är torr

Det som gör att rotsakerna blir mjuka i kylskåpsförvaring beror ofta på att kylskåpet är för torrt. Då avdunstar grönsakens egen vätska.

Det hjälper om rotsakerna är inne i en plastpåse som är perforerad med små andningshål.

Se upp för köldskador

Man får också se upp så att rotsakerna inte får för kallt. Köldskador uppstår då vätskan fryser till is. Då expanderar den och spränger cellerna. När rotsakerna tinar upp blir de blöta och cellsaften blir en grogrund för bakterier och svampar att trivas i.

Grönkål och palsternacka är grönsaker som tål frost och som kan skördas även under vintern. Men man behöver tänka på att efter att de skördats i minusgrader går det inte att lagra dem .

Mikko Rahtola är expert på ekologisk odling och grönsaker. Vi besöker Koiskala gård utanför Lahtis och beundrar de gedigna matkällare som fortfarande är i användning.

Kalle och Pauliina Knuuttila som är ekologiska bönder på Koiskala gård odlar främst äppel och rotsaker.

Förvara äppel skillt för sig

Äppel går inte att förena med rotsaker. De behöver ha ett eget förvaringsrum eftersom de släpper ut rikligt med etylen, som påverkar mognadsprocessen hos andra frukter och grönsaker.

Äppel ska förvaras i ett mörkt rum med god ventilation. Rummets temperatur ska vara mellan 2-5 plusgrader.

Skörda under torra dagar så sent på skördetiden som möjligt (gäller inte potatis) innan frosten kommer. Ett knep för att få ner temperaturen ifall man skördar tidigt, då det fortfarande är varma dagar, är att lämna källardörren öppen under nätterna.

Hantera grönsaker och frukt varsamt eftersom stötskador förkortar hållbarheten.

Stuka och alternativ förvaring

Om man inte har tillgång till en jordkällare finns det ett enklare och billigare system.

Man kan gräva ner brunnsringar i marken och täcka över med ett lock. Det kan vara smart att sätta den här typen av förvaring i ett uthus för att underlätta hämtning av grönsaker på vintern.

För dem som varken har källare eller uthus finns ytterligare ett sätt att förvara skörden på, nämligen den traditionella stukan.

Man gräver en grop i marken, sätter skörden i gropen och blandar med torv. Överst sätter man ett 30 cm tjockt lager med jord.

När man hämtar grönsakerna bör temperaturen ligga närmare noll grader eller högre för att inte grönsakerna ska få frostskador.

På andra språk