Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Nittonhundranånting beger sig till 1961

Från 2015
Berlinmuren i november 1961. Bygget hade startat i augusti.
Bildtext Berlinmuren i tidigt stadie, 1961.

Berlinmuren var en stor tragedi i många människors liv. Plötsligt var en stad uppdelad, och livet blev väldigt annorlunda för invånarna. Det är kanske svårt att hitta någon humor i en sådan situation.

Det är sällan roligt att driva med utsatta människor. Det är i alla fall inte särskilt medmänskligt. Däremot är det roligt att driva med politiker. I detta fall kan man driva med Walter Ulbricht. Han var DDR:s politiska ledare, och muren kallades också ibland för "Ulbrichtmuren". Han sade, två månader innan muren byggdes, att det inte fanns några som helst avsikter att bygga en mur. Det måste ha varit svårt för honom att återfå folkets förtroende efter denna lögn. Därför har han en given plats i ett humorprogram om berlinmuren.

Notkrisen var också på tapeten år 1961. Den uppstod då Sovjets utrikesminister Andrej Gromyko skickade en not till Finlands regering med krav om att förlänga VSB-avtalet, som innebar att Finland skulle fortsätta att hålla sig neutralt i kalla kriget, och inte alliera sig med västmakterna. Det här var en bidragande faktor till att Urho Kekkonen blev omvald. Kekkonen har också ofta kritiserats för att han överdrev hotet från öst, för att vinna politisk makt. Men i den här situationen var det säkerligen skrämmande, eftersom Sovjetunionen nyligen hade genomfört det största kärnvapenprovet i världshistorien. Man vill gärna hålla sig på god fot med en stormakt som kan vara ett så stort hot, särskilt när de skickar en not.

Mindre laddade händelser från 1961 är bl.a. regalskeppet Wasa, som man lyckades få upp ur vattnet detta år, efter att det legat där i 300 år. Dock så fanns det ingen bar ombord, så finländarna var inte särskilt imponerade av båten, vilket ni kan höra i avsnittet.